Χωρίς τέλος οι απάτες σε όλη τη χώρα

Χωρίς τέλος οι απάτες σε όλη τη χώρα

απατες
69 / 100

Απάτες: Επιτήδειοι εξαπάτησαν επιχειρηματία στην Κομοτηνή: 123.000 ευρώ “εξαφανίστηκαν” από τον λογαριασμό του!

Θύμα απάτης έπεσε επιχειρηματίας από την Κομοτηνή που είδε να «εξαφανίζονται» 123.000 ευρώ από τραπεζικό της λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης προσποιούμενος τον πελάτη και με πρόσχημα την κατάθεση χρημάτων για εξόφληση υπολοίπου που όφειλε στην εταιρεία, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης και με ψεύτικο σύνδεσμο κατάφερε να της αποσπάσει 123.000 ευρώ, από λογαριασμό που ήταν συνδικαιούχος.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης και οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οδηγίες της ΕΛΑΣ για τις απάτες
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική,
  • Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες .
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Απάτες: Εξαρθρώθηκε συμμορία που «ξάφριζε» σπίτια ηλικιωμένων. Υποδύονταν δημοτικούς υπαλλήλους!

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται μέλη συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων, υποδυόμενα δημοτικούς υπαλλήλους που μοίραζαν δωρεάν φρούτα.

Ειδικότερα, οι δράστες πλησίαζαν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους υποδυόμενα τους δημοτικούς υπαλλήλους και με το πρόσχημα της παροχής δωρεάν φρούτων, εισέβαλαν στο σπίτι τους.

Τα έξη μέλη της εγκληματικής ομάδας συνελήφθησαν σε Κηφισιά και Γέρακα κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ένας ακόμη δράστης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι, από τον περασμένο Ιούνιο, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς, εναλλασσόμενους, κατά περίπτωση, ρόλους, ενώ διέπρατταν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων, αποκομίζοντας συνολικά περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κινούμενοι με οχήματα τύπου βαν αναζητούσαν ηλικιωμένα άτομα. Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο θύμα τους, το πλησίαζαν και προσποιούμενοι τους δημοτικούς υπαλλήλους που προσφέρουν, δωρεάν, φρούτα, τα οποία μετέφεραν στα σπίτια ηλικιωμένων, κατάφερναν να εισβάλλουν σε αυτά.

Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις κλοπών, με την ίδια μεθοδολογία, στις περιοχές Ελληνικού, Αλίμου, Ηλιούπολης, Βάρης, Νέα Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Αθήνας, Πειραιά και Παλαιού Φαλήρου.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα «επιχειρησιακά» οχήματα των δραστών και σε ένα σπίτι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τελάρα με φρούτα, χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών, κοσμήματα, κάμερες και καταγραφικό μηχάνημα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές από άτομα που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και αποδεικτικής ισχύος των αστυνομικών ταυτοτήτων.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}