Λογαριασμοί ρεύματος: Στην ουρά για διακανονισμούς οι καταναλωτές

Λογαριασμοί ρεύματος: Στην ουρά για διακανονισμούς οι καταναλωτές

deh bolos
66 / 100

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένη σημαντικά είναι τις δύο τελευταίες εβδομάδες η επισκεψιμότητα στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στον Βόλο. Ενας στους δύο καταναλωτές, που προσέρχονται στα γκισέ, ζητεί διακανονισμό, ενώ αρκετοί βρίσκονται σε αναμονή του νέου Κοινωνικού Τιμολογίου. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτομάτως αποφεύγουν τον κίνδυνο των διακοπών.

Μολονότι κάθε μήνα υπάρχει η κρατική επιδότηση, το πραγματικό εισόδημα εξανεμίζεται εξαιτίας της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων και ο αριθμός των νοικοκυριών, που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τέλος Αυγούστου οι διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 40%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυσκολία αποπληρωμής.

Διπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν και οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες. Οι διακανονισμοί, όπως λένε, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ενώ από τις αρχές του έτους αυξάνονται σε ποσοστό 10% κάθε μήνα.

Πάντως οι πάροχοι, αλλά και η δημόσια εταιρεία όσο και οι ιδιώτες, έχουν έτοιμα προγράμματα διακανονισμών και προσφέρουν ευκολίες πληρωμής στους καταναλωτές που δυσκολεύονται να πληρώσουν εμπρόθεσμα ή καθυστερούν την καταβολή της οφειλής για το ρεύμα που κατανάλωσαν. Επίσης η ΔΕΗ έχει καθορισμένο πρόγραμμα διακανονισμών, το οποίο συνδυάζει το ύψος της οφειλής με ποσό προκαταβολής για την αποπληρωμή της με δόσεις που φτάνουν ακόμη και τις 24. Έτσι, για οφειλή μέχρι 500 ευρώ το ποσοστό προκαταβολής που απαιτείται είναι 10% της οφειλής και η πληρωμή διακανονίζεται σε πέντε δόσεις.

Το ίδιο ποσοστό ζητείται και για οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ και οι δόσεις καθορίζονται σε οκτώ. Για χρέη 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% της οφειλής και οι δόσεις σε δώδεκα. Για 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και οι δόσεις αυξάνονται σε δεκαοκτώ. Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή της προπληρωμής του 20% ή του 30% και οι δόσεις καθορίζονται σε 18 και 24, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}