ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 16/06/2021 | Δριμύ κατηγορώ 6 πρώην γαλάζιων Υπουργών & Βουλευτών για το αντεργατικό νομοσχέδιο: Η νέα γενιά καταδικάζεται σε φθηνή και ελαστική εργασία για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών !!!

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 16/06/2021 | Δριμύ κατηγορώ 6 πρώην γαλάζιων Υπουργών & Βουλευτών για το αντεργατικό νομοσχέδιο: Η νέα γενιά καταδικάζεται σε φθηνή και ελαστική εργασία για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών !!!

YNEWS 16062021 PG1

Δριμύ κατηγορώ 6 πρώην γαλάζιων Υπουργών & Βουλευτών για το αντεργατικό νομοσχέδιο: Η νέα γενιά καταδικάζεται σε φθηνή και ελαστική εργασία για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών !!!Δριμύ κατηγορώ 6 πρώην γαλάζιων Υπουργών & Βουλευτών για το αντεργατικό νομοσχέδιο: Η νέα γενιά καταδικάζεται σε φθηνή και ελαστική εργασία για τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών !!!

Με κοινή τους δήλωση ο π. Υπουργός Χρήστος Ζώης, ο π. Υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο π. Βουλευτής & Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης, ο π. Υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, ο π. Υπουργός & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και η π. Βουλευτής Κρινιώ Κανελλοπούλου καταγγέλλουν το κυβερνητικό εργασιακό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Με το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση κάνει πολλά βήματα πίσω. Με πρόσχημα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και με τη στήριξη ενός ισχυρού εργοδοτικού και μιντιακού κατεστημένου η κυβέρνηση κάνει μια επιλογή θεσμικής οπισθοδρόμησης που βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία τόσο με την ιδεολογία μιας ιστορικής παράταξης που διαχρονικά εξέφραζε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό όσο και με τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Το κυβερνητικό νομοσχέδιό αφαιρεί από το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο που κατακτήθηκε σε προηγούμενες δεκαετίες και ενισχύεται μέχρι και σήμερα σε όλο τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο, αφού υπονομεύει κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και περιορίζει την άσκηση συνδικαλιστικών ελευθεριών. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι άλλωστε ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγείρει σοβαρές ενστάσεις για κεντρικές διατάξεις του νομοσχεδίου – και μάλιστα στην επίμαχη διάταξη των ατομικών συμβάσεων – όπου διαπιστώνει: “…στην επιστήμη του εργατικού δικαίου αμφισβητείται εν γενεί η αυθεντικότητα των ατομικών συμφωνιών λόγω ακριβώς της εξάρτησης του εργαζομένου από τον εργοδότη”. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για σταθερότητα και προστασία στον χώρο της εργασίας. Αντί γι’ αυτά και χωρίς ουσιαστική συζήτηση και συναινέσεις, διευρύνει την υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις προκρίνοντας, μεταξύ των άλλων: ατομικές αντί των συλλογικών συμβάσεων, καταργώντας ουσιαστικά το 8ωρο, επιβάλλοντας περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες, εργάσιμες Κυριακές για όλους, επιβάλλοντας σπαστό ωράριο στην μερική απασχόληση, διευκολύνοντας ανεξέλεγκτες ουσιαστικά απολύσεις και σημαντικούς περιορισμούς στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του συνδικαλισμού και της απεργίας. Οι κυβερνητικές επιλογές πλήττουν κατ’ εξοχήν τη νέα γενιά, αφού την καταδικάζουν σ’ ένα μέλλον φθηνής και ελαστικής εργασίας και ανασφάλειας με βέβαια συνέπεια την περαιτέρω ενίσχυση του ρεύματος φυγής από την χώρα. Επίσης η αύξηση των υπερωριών θα περιορίσει ακόμη τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας. Απαιτούνται πολιτικές που θα ενισχύουν και θα κατοχυρώνουν τις σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων. Όμως η κυβέρνηση με την επιλογή της εκχωρεί δικαιώματα των εργαζομένων σε εργοδοτικά συμφέροντα προς όφελος της μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρήσεων !!!

YNEWS%2B16062021%2BPG2

YNEWS%2B16062021%2BPG3

YNEWS%2B16062021%2BPG4

YNEWS%2B16062021%2BPG5

YNEWS%2B16062021%2BPG6

YNEWS%2B16062021%2BPG7

YNEWS%2B16062021%2BPG8

YNEWS%2B16062021%2BPG9

YNEWS%2B16062021%2BPG%2B%25CE%259F%25CE%25A0%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%2598%25CE%259F%25CE%25A6%25CE%25A5%25CE%259B%25CE%259B%25CE%259F

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}