H πρόσφατη νομολογία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, οι Ελληνοτουρκικές διαφορές και ο ρόλος της Αιγύπτου !!!
Mε βάση το άρθρο 121 της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 «νήσος είναι μια διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά την μέγιστη πλημμυρίδα– σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι οποίες ορίζουν ότι, με την εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 3, τα νησιά έχουν Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Έτσι, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν», κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά -άρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- τα οποία μπορούν, υπό τις ως άνω διευκρινίσεις, να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα.
Ράπισμα» για την Τουρκία από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Στη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των παρεμβάσεων της Άγκυρας στη Λιβύη και την Συρία, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών.
Η παρ’ ολίγον κρίση Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το Κάιρο σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα !!!
Παρ’ ολίγον κρίση πήγε να δημιουργηθεί με την Αίγυπτο όταν το Κάιρο δημοσίευσε περιοχές προς αδειοδότηση για πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκου στην Ανατολική Μεσόγειο που έμοιαζε να υιοθετούν τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών. Το πρόβλημα πήγε να δημιουργηθεί όταν η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.