Δυσοίωνες προβλέψεις για την Οικονομία από την Τράπεζα της Ελλάδος: Έρχεται τσουνάμι λουκέτων, ανεργίας και κόκκινων δανείων !!!
Η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το ζοφερό μέλλον, καθώς περιλαμβάνει έκρηξη ανεργίας, πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων. Όπως σημειώνει το thepressproject.gr στη δημοσίευση μίας ακόμα αντιφατικής έκθεσης για την κατάσταση της οικονομίας προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, απευθύνεται έκκληση προς τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους υπό τον φόβο νέων λουκέτων στην αγορά, ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της αγοράς εργασίας, ενώ περιγράφεται με μελανά χρώματα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε «κάμψη», μόνον επειδή αρκετά εξ αυτών πωλήθηκαν σε κερδοσκοπικά funds. Την ίδια ώρα που τα συμπεράσματα συνδέονται ευθέως με την πορεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η έκθεση κάνει λόγο για ανάπτυξη του 4,2% το 2021 και για 5,3% για το επόμενο έτος, ενώ ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται σε «διαρροές» να πιστεύει πως «δεν είναι ανέφικτο» να επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 3,5% κατά μέσο όρο για τα επόμενο δέκα χρόνια.
Μάννα εξ ουρανού το Ταμείο Ανάκαμψης
Στους πόρους που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη «μεγάλη ευκαιρία» που συνιστούν φαίνεται πως εναποθέτει τις ελπίδες της για την ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που παρέδωσε την αρχή της εβδομάδας στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Η έκθεση της ΤτΕ επιμένει να υποστηρίζει πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται «ιδιαίτερα δυναμική» ανάκαμψη, παρότι στις επιμέρους αναφορές της περιγράφει μία ζοφερή οικονομική πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση συνδέει την πορεία της οικονομίας με αυτήν της πανδημίας, του εμβολιαστικού προγράμματος και του τουρισμού, καθώς και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέποντας ωστόσο πολύ δύσκολες στιγμές για την οικονομία, ειδικά με την άρση των μέτρων στήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δε κίνδυνοι στους οποίους επικεντρώνεται αγγίζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς μετά την άρση των μέτρων «προστασίας» που έχουν ληφθεί, εκτιμά πως θα προκύψουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων, σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, σοβαρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας.