ΕΚΤ: Θα χρειαστούν νέες θυσίες για να μετριαστεί ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: Θα χρειαστούν νέες θυσίες για να μετριαστεί ο πληθωρισμός

εκτ
70 / 100

ΕΚΤ: Θα χρειαστεί μεγαλύτερη «θυσία» για να μετριαστεί ο πληθωρισμός από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προειδοποίησαν ότι η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν δεν ληφθούν δυναμικά μέτρα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο François Villeroy de Galhau, διοικητής της Banque de France, δήλωσαν το Σάββατο ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα σχόλιά τους στη συγκέντρωση κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο στο Wyoming των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole , απηχούσαν εκείνα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jay Powell, ο οποίος την Παρασκευή υποσχέθηκε να «συνεχίσει» για να καταστείλει τον πληθωρισμό.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών τρέχει σε επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί εδώ και δεκαετίες σε πολλές προηγμένες οικονομίες.

«Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερο ποσοστό θυσιών σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, ακόμη και αν οι τιμές ανταποκρίνοντα πιο έντονα στις αλλαγές των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, καθώς η παγκοσμιοποίηση του πληθωρισμού καθιστά πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να ελέγξουν τις πιέσεις τιμών», δήλωσε η Schnabel.

Η αναλογία θυσιών μετρά πόσο πόνο θα πρέπει να προκαλέσουν οι κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την ασθενέστερη ανάπτυξη και τη χαμηλότερη δημιουργία θέσεων εργασίας, προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ο Villeroy είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την προθυμία της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, ένα επίπεδο που ούτε βοηθά ούτε περιορίζει την ανάπτυξη. Εκτίμησε ότι αυτό το ποσοστό είναι μεταξύ 1 και 2 τοις εκατό. Ο Villeroy είπε ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο «πριν από το τέλος του έτους», προσθέτοντας: «Η βούλησή μας και η ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας είναι άνευ όρων».

Η Schnabel, μία πρώην καθηγήτρια οικονομικών που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις αρχές του 2020, είναι μια από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Προειδοποίησε ότι «οι πρωτοφανείς πιέσεις στους αγωγούς (φυσικού αερίου), οι σφιχτές αγορές εργασίας και οι υπόλοιποι περιορισμοί στη συνολική προσφορά απειλούν να τροφοδοτήσουν μια πληθωριστική διαδικασία που γίνεται πιο δύσκολο να ελεγχθεί, όσο πιο διστακτικά ενεργούμε σε αυτήν».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}