Χρέη στον ΕΦΚΑ: Δεν αρκούν οι 24 δόσεις για να αποπληρωθούν

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Δεν αρκούν οι 24 δόσεις για να αποπληρωθούν

χρεη
71 / 100

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Την αναβαθμισμένη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία περίπου 180.000 ασφαλισμένοι, αλλά και το οικονομικό επιτελείο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι μεν επιθυμούν να ενσωματωθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς που ήδη υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά σε χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, οι δε εκτιμούν ότι οι διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες θα «τονώσουν» τα ταμεία. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δύο παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και στην αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στην αθέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων και αυτό αποτυπώνεται στον κρατικό κορβανά.

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, που ισχύουν μέχρι σήμερα στα ταμεία, θα διπλασιαστούν και θα εφαρμόζεται ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ με 24 δόσεις αποπληρωμής της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει «σπριντ», ώστε η νομοθετική ρύθμιση να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της οδού Σταδίου «εργάζονται» με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική ρύθμιση.

Εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν ενταχθεί στις 12 δόσεις. Οι συγκεκριμένοι θα δουν μείωση της μηνιαίας δόσης και κατ’ επέκταση μικρή ελάφρυνση στην μηνιαία δαπάνη τους. Παράλληλα, μέσω της ρύθμισης θα πάρουν «ανάσα» και περίπου 90.000 οφειλέτες οι οποίοι έμειναν της εκτός πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων το α’ τρίμηνο του 2022.

Ενδεικτικά, ένας μη μισθωτός που έχει χρέη ύψους 20.000 ευρώ, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να καταβάλει σε μηνιαία βάση 1.666 ευρώ, ένα ποσό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν μπορέσει να διατηρήσει ενεργή τη ρύθμιση και το ταμείο δεν θα εισπράξει τα προσδοκώμενα. Με την ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 δόσεων η μηνιαία δόση του θα μειωθεί στα 833 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια ρύθμιση θα προβλέπεται και η δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών (από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην ταμεία). Με αυτό τον τρόπο το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που εκκρεμούν από το 2012-2011 και πίσω.

Στο νέο πλαίσιο, εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ).

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}