Τα funds άρπαξαν τζάμπα τα κόκκινα δάνεια αλλά τα «κουρεύουν» πολύ χαμηλά

Τα funds άρπαξαν τζάμπα τα κόκκινα δάνεια αλλά τα «κουρεύουν» πολύ χαμηλά

πλειστηριασμοι
72 / 100

Funds: Τα άρπαξαν στο 2-3% της αξίας τους αλλά τα κουρεύουν το πολύ, φυσικά σε λίγες εξαιρέσεις, έως 30%, πλην των καταναλωτικών που μπορεί ίσως να φτάσουν έως 80%…Φυσικά όπου υπάρχουν ακίνητα δεν μιλάνε καν για κούρεμα αφού ο σκοπός τους είναι το πλιάτσικο!!!

Διαβάστε με προσοχή και κριτική διάθεση τι μεταδίδει το insider.gr

{Ρυθμίσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ φέτος, θα κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης στα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή». Από τις αρχές του 2022 μέχρι τον Ιούλιο, οι εταιρείες διαχείρισης είχαν ρυθμίσει περισσότερα από 64.000 δάνεια, ύψους πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Οι ρυθμίσεις που προωθούν οι εταιρείες διαχείρισης και στα τιτλοποιημένα δάνεια ενέχουν σημαντικό ποσοστό άφεσης χρέους. Αν και το ύψος του «κουρέματος» αφορά κατά περίπτωση το κάθε δάνειο, εντούτοις μπορεί να υποστηριχθεί ότι το «μέσο κούρεμα» στα στεγαστικά δάνεια κινείται στο 20% – 30% της οφειλής, ενώ φτάνει μέχρι και το 80% στα καταναλωτικά δάνεια και στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις των τιτλοποιημένων δανείων δεν είναι οριζόντια ή κανόνας, καθώς κρίνονται από την αξία της εξασφάλισης που συνοδεύει το δάνειο. Εάν το δάνειο είναι καλά καλυμμένο και η αξία της εξασφάλισης είναι υψηλότερη της οφειλής, δεν δίνεται «κούρεμα» διότι η οφειλή μπορεί να ανακτηθεί από ρευστοποίηση της εξασφάλισης. Ειδικά δε στην περίπτωση των τιτλοποιημένων δανείων, ο κανόνας αυτός τηρείται απαρέγκλιτα, αφού υποχρέωση των servicers είναι η μεγιστοποίηση των ανακτήσεων ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο. Συνολικά, οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε τιτλοποιήσεις 47,9 δισ. ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή» ανέρχονται σε 18,7 δισ. ευρώ.

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (πανδημία και τώρα πόλεμος στην Ουκρανία) υπό τις οποίες δημιουργήθηκε και ανέλαβε δράση ο «Ηρακλής», οι μετά – Covid τιτλοποιήσεις που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης, καταγράφουν θετικές αποδόσεις. Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι νεότερες τιτλοποιήσεις παρουσιάζουν υπεραποδόσεις, καλύπτοντας απώλειες που καταγράφουν ακόμη παλαιότερες τιτλοποιήσεις στις οποίες τα πλάνα ανακτήσεων δεν είχαν προβλέψει το σοκ της πανδημικής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό, έρχεται πιο κοντά η επίτευξη των στόχων στα business plan των servicers.

Η υπέρβαση των στόχων που επιτυγχάνουν οι εταιρείες διαχείρισης στις πιο πρόσφατες τιτλοποιήσεις είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της δευτερογενούς αγοράς, με πωλήσεις χαρτοφυλακίων από «κομμάτια» των αρχικών τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, όμως, η δυναμική των ανακτήσεων ενισχύεται από δύο ακόμη στρατηγικές που ακολουθούν οι servicers:

  • την επιτάχυνση των νομικών ενεργειών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να οδηγούνται γρήγορα σε ρευστοποίηση (πλειστηριασμοί) ενεχύρων για την ανάκτηση των απαιτήσεων και
  • τις πωλήσεις ρυθμισμένων ενήμερων δανείων.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προετοιμάζουν τα πρώτα πακέτα ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων που θα βγάλουν προς πώληση και ενδεχομένως οι πρώτες πωλήσεις «πράσινων» δανείων να ανακοινωθούν πριν το τέλος του έτους. Τα προς πώληση πακέτα διαμορφώνονται από μία περίμετρο στεγαστικών δανείων που υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των τιτλοποιήσεων NPLs.

Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας άνω των 120 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.}

————————————————————————————-

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

https://bit.ly/3AAXWHm

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}