Περίεργη εντολή του Πάπα: Επιστρέψτε γρήγορα πίσω στο Βατικανό όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία

Περίεργη εντολή του Πάπα: Επιστρέψτε γρήγορα πίσω στο Βατικανό όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία

papas fragkiskos 1024x640 1
70 / 100

Να μεταφέρουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία που διατηρούν εκτός Βατικανού πίσω στα θησαυροφυλάκιά του, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάπας από τους υπηκόους και τις επιχειρήσεις που ελέγχει το παπικό κρατίδιο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα τιμαλφή που διατηρούν σε ξένες θυρίδες ή τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως χρυσός, ασήμι, μετοχές, ομόλογα μετρητά και όλα αυτά το αργότερο έως την 1η Οκτωβρίου.

Πολλοί συνδέουν την κίνηση αυτή του Πάπα με μια επερχόμενη οικονομική -τουλάχιστον- καταστροφή θέλοντας να διασώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εκτός Βατικανού.

Κατά άλλους πρόκειται για μια κίνηση του Πάπα να ενισχύει την τράπεζα του Βατικανού η οποία βλέπει μείωση στις καταθέσεις με ρευστό ενόψει ενός σκληρού χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε την Αγία Έδρα και τις συνδεδεμένες σε αυτή οντότητες να μεταφέρουν όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στο «Ινστιτούτο για τα Έργα της Θρησκείας» IOR (Ιnstitute for Works of Religion), κοινώς γνωστή ως τράπεζα του Βατικανού.

Το κείμενο του Πάπα, που εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου, διευκρινίζει την ερμηνεία μιας παραγράφου στο νέο σύνταγμα της Ρωμαϊκής Κουρίας, Praedicate Evangelium, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την οδηγία του Φραγκίσκου, τα χρηματοοικονομικά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε τράπεζες άλλες από το IOR πρέπει να μεταφερθούν στην τράπεζα του Βατικανού εντός 30 ημερών από την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Το IOR, που εδρεύει στην πόλη του Βατικανού, έχει 110 υπαλλήλους και 14.519 πελάτες. Από το 2021, είχε στη διάθεσή του 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακών στοιχείων πελατών.

Αν και συνήθως ονομάζεται «τράπεζα», το IOR είναι τεχνικά ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, χωρίς υποκαταστήματα, που εργάζεται στο κράτος της Πόλης του Βατικανού για να παρέχει υπηρεσίες σε πελάτες, που περιλαμβάνουν την Αγία Έδρα και συνδεδεμένες οντότητες, θρησκευτικά τάγματα, κληρικούς, καθολικά ιδρύματα και Ιερά Δείτε τους εργαζόμενους.

Το IOR είδε τον αριθμό των πελατών του να μειώνεται κατά 472, από 14.991 πελάτες στο τέλος του 2020 σε 14.519 το 2021. Σχεδόν οι μισοί πελάτες του το 2019 ήταν θρησκευτικά τάγματα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του, τα καθαρά κέρδη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος μειώθηκαν κατά 19 εκατ. $ το 2021 από 44 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και 46 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Στην επιστολή του στις 23 Αυγούστου, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι το άρθρο 219, παράγραφος 3 του Praedicate Evangelium «πρέπει να ερμηνεύεται ότι σημαίνει ότι η δραστηριότητα του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων και θεματοφύλακα της κινητής κληρονομιάς της Αγίας Έδρας και των ιδρυμάτων που συνδέονται με την Αγία Έδρα είναι αποκλειστική ευθύνη του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων».

Το διάταγμα θα αναγκάσει τα ιδρύματα της Αγίας Έδρας, συμπεριλαμβανομένης της Γραμματείας του Κράτους, να μεταφέρουν τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία στο IOR έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Γραμματεία του Εξωτερικού είναι γνωστό ότι διέθετε λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε αρχικά η αμφιλεγόμενη επένδυση κτιρίου στο Λονδίνο.

Το άρθρο 219, παράγραφος 3 του νέου συντάγματος περί θητείας λέει: «Η εκτέλεση των οικονομικών συναλλαγών που αναφέρονται στις §§ 1 και 2 πραγματοποιείται μέσω του Ινστιτούτου για τα Έργα της Θρησκείας», το IOR.

Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που περιγράφονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 219 είναι η διαχείριση και διαχείριση της ακίνητης και κινητής περιουσίας της Ιεράς Μητροπόλεως και οντοτήτων που εμπιστεύονται την περιουσία τους στον Άρειο Πάγο.

ΠΗΓΗ 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}