Παραδοχή ΕΚΤ: Προ των πυλών βαθιά ύφεση σε oλόκληρη την Ευρώπη

Παραδοχή ΕΚΤ: Προ των πυλών βαθιά ύφεση σε oλόκληρη την Ευρώπη

γκιντος
70 / 100

Ζοφερός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guidos για τις οικονομικές προοπτικές του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας…

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, «Μετά την ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2022, η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει προβλήματα. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών για υπηρεσίες. Ο τουρισμός υποστήριξε την ανάπτυξη και κατά το γ’ τρίμηνο, παρότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλά ενεργειακά κόστη και συνεχή προβλήματα σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό.

Ωστόσο, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση θα χάσει την ισχύ της τους επόμενους μήνες. Η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται και οι εμπορικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ επιδεινώνονται. Επιπλέον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη μειώνεται απότομα.

Τέλος, ο πολύ υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή, και αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται από τις διακοπές παροχής αερίου. Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να αναπτύσσεται μόλις 1% το επόμενο έτος. Η επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης».

Στο κακό σενάριο…

Ωστόσο, στο κακό σενάριο (που είναι και το πιο ρεαλιστικό), το οποίο αντικατοπτρίζει μια πλήρη και μακροχρόνια διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, η ΕΚΤ προβλέπει ύφεση το 2023. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, είπε ο De Guindos, και συνέχισε: «Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη. Η υποτίμηση του ευρώ εντείνει επίσης αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις. Στο κακό σενάριο, με σοβούσα την ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 2022 το 6,9% και το 2,7% το 2024».

Νομισματική πολιτική – Τράπεζες …

Αν μη τι άλλο, οι αναπτυξιακές προοπτικές και ο πληθωρισμός δεν αφήνουν περιθώρια για εύκολες επιλογές. «Δεν βρισκόμαστε σε ένα κλασικό επεισόδιο υπερθέρμανσης που βασίζεται στη ζήτηση. Η Ενέργεια παραμένει ο κυρίαρχος μοχλός αύξησης των τιμών. Η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή, όμως δεδομένων πληθωριστικών πιέσεων πρέπει να αυστηροποιηθεί έτι περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Στόχος μας παραμένει ένα τερματικό επιτόκιο της τάξης του 2%. Επιπλέον, το νέο Μέσο Προστασίας Μετάδοσης (TPI) είναι διαθέσιμο για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης, άτακτης δυναμικής της αγοράς που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ».

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι γενικές συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν επιδεινωθεί φέτος. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώνουν προϋπάρχουσες ευπάθειες τόσο στον μη χρηματοπιστωτικό όσο και στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα – ενώ στον τραπεζικό τομέα η κερδοφορία υποστηρίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από υψηλότερα επιτόκια.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτες σε αλλαγές στις προσδοκίες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και στις αλλαγές στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. «Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική διόρθωση της αγοράς το πρώτο εξάμηνο του έτους» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

Σε κάθε περίπτωση, οι συστημικές ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα αξιολογούνται ως μέτριες. Η κερδοφορία των τραπεζών έχει βελτιωθεί εν μέρει λόγω των υψηλότερων μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Αυτό, ωστόσο, δεν αντισταθμίζει τις αδυναμίες που σχετίζονται με την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών.
Οι υψηλότερες πιθανότητες αθέτησης υποχρεώσεων σε εταιρικά ανοίγματα και η σχετική αύξηση των προβλέψεων υποδηλώνουν αύξηση του κινδύνου.

Επίσης, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει αυξηθεί, με τις πιο αδύναμες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε περαιτέρω αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Η έλλειψη ενός κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων παραμένει εμπόδιο στην πορεία μας προς μια πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}