Η Ρωσία γονατίζει την ΕΕ μέσω του ενεργειακού πολέμου

Η Ρωσία γονατίζει την ΕΕ μέσω του ενεργειακού πολέμου

εε ρωσια
72 / 100

Ρωσία-ΕΕ: Ανυπολόγιστο και μη προβλέψιμο στη παρούσα συγκυρία είναι το κόστος του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία στον οποία ενεπλάκη η Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ (Ιnstitute of Energy for South East Europe, Weekly Report) το οποίο δημοσιεύθηκε στις 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, Ευρώπη και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε δύο παράλληλους πολέμους.

Ο πρώτος επικεντρώνεται στην Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο πλαίσιο του οποίου σκληρές μάχες διεξάγονται σε καθημερινή βάση

Η κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο όσον αφορά το στρατιωτικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρή και δεν υπάρχει ακόμη προοπτική συμφωνίας ειρήνευσης, σημειώνει το ΙΕΝΕ

Τα κέρδη για τον Putin

Ο δεύτερος πόλεμος, ο ενεργειακός, τον οποίο η Ρωσία διεξάγει εναντίον της Δύσης και της Ευρώπης ειδικότερα είναι πολύ ευρύτερος γεωγραφικά και στοχεύει σε πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση – στόχοι που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όπως επισημαίνεται στην ανάλυση.

Σ’ αυτόν τον αόρατο γενικά πόλεμο η Μόσχα έχει μετατρέψει σε όπλο την ενέργεια σε όλες της τις μορφές προκειμένου να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση μέσω των αγορών και να οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη σε… στρατοσφαιρικά ύψη.

Καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη

Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις αερίου στη Γερμανία και αλλού, αυτή η εξέλιξη υποχρέωσε την ΕΕ να εισαγάγει έκτακτα μέτρα που μάλλον θα γίνουν αυστηρότερα και πιο κοινωνικα επώδυνα όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια χειρότερη ενεργειακή κρίση από αυτήν που είχε περάσει το 1973, επισημαίνεται.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η ευρωπαϊκή ηγεσία, κάτω από την ασφυκτική πίεση και τις προφανώς αναληθείς διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης – για την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) -, είχε τελείως πέσει έξω στους υπολογισμούς της όταν αποφάσιζε να επιβάλει μια σειρά από δυσλειτουργικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραβλέποντας τις ενδεχόμενες σκληρές αντιδράσεις της Ρωσίας, επισημαίνεται στη μελέτη.

Εσφαλμένος υπολογισμός της αντοχής της Ρωσίας

Υπολόγισε επίσης εσφαλμένα την αντοχή της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των κυρώσεων και στη διατήρηση της οικονομίας της ζωντανής.

Αντίθετα από κάθε προσδοκία της Δύσης, το ρούβλι έχει σήμερα ισχυροποιηθεί πέρα από κάθε μελλοντική εκτίμηση των εγκυρότερων οικονομολόγων, με τη Ρωσία να κερδίζει περισσότερα δολάρια και ευρώ από πωλήσεις πετρελαίου και αερίου από την περσινή χρονιά.

Δεν βρήκαν εναλλακτικές πηγές

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέτειναν τις προσπάθειές τους για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας υπό το φόβο της πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να υπογράψει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με τη μοίρα της κυβέρνησής του σε αδιέξοδο στην πατρίδα του, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi επισκέφθηκε πρόσφατα την πρωτεύουσα της Αλγερίας, επιδιώκοντας να δεσμεύσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής σε ρόλο εξέχοντος περιφερειακού εταίρου.

Επίσης, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την εξασφάλιση προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα του Κόλπου.

Η ΕΕ θέλει επίσης να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου εντός μισή δεκαετία.

Αποθήκευση υπό το φόβο του χειμώνα και μείωση της ζήτησης 15%

Υπό το φόβο της διακοπής της ροής του φυσικου αερίου που τροφοδοτεί τη βιομηχανία, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμαίνει τα σπίτια το χειμώνα η ΕΕ έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να διασφαλίσει τον ενεργειεκό εφοδιασμό προμηθευόμενη όλη την ποσότητα για την οποία υπάρχει αποθηκευτική δυνατότητα προκειμένου να προλάβει τον αναμενόμενο κρύο χειμώνα.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, τα κράτη μέλη έγινε στις 26 Ιουλίου πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% φέτος τον χειμώνα.

Πολιτική αποσταθεροποίηση

Η παραίτηση των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας, τα εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας και η αδύναμη τρικομματική κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholtz είναι η επιφανειακή εικόνα της πολιτικής αποσταθεροποίησης που προέκυψε πρόσφατα ως αποτέλεσμα της πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ιταλική κρίση, για την οποία και το υπουργείο Εξωτερικών της πανηγύρισε στις 15 Ιουλίου.

Η παραίτηση του « αποστόλου του ευρώ» και ηθικού ηγέτη της ΕΕ σε μία αποδυναμωμένη Ευρώπη, θεωρείται άλλη μια πολιτική νίκη του Purin από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα με ένα Κοινοβούλιο στο οποίο δεν έχει πλειοψηφία ενώ στη Γερμανία κυοφορείται πολιτική κρίση που μπορεί να ρίξει την αδύναμη τρικομματική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ bankingnews.gr

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}