ΗΠΑ: Ο κύκλος της…φούσκας ακινήτων

ΗΠΑ: Ο κύκλος της…φούσκας ακινήτων

ακινητα 1
70 / 100

Θυμάστε τι συνέβη ακριβώς πριν από 14 χρόνια; Το 2008, η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ κατέρρευσε και το κραχ των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου ήταν η βασική αιτία ενός άνευ προηγουμένου πανικού που σάρωσε τη Wall Street.

Σε πολλούς από αυτούς που εργάζονταν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο εκείνη την εποχή, φαινόταν ότι ο κόσμος είχε τελειώσει. Φυσικά ο κόσμος δεν τελείωσε, αλλά χωρίς αμφιβολία ήταν ένα εξαιρετικά οδυνηρό επεισόδιο για την αμερικανική οικονομία.

Χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν δουλειές ή σπίτια (ή και τα δύο) και οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητές σήμερα. Πριν από το 2008 όμως, και πιο συγκεκριμένα 14 χρόνια πριν, είχε υπάρξει ένα ακόμη κραχ…

1994

Το 1994, τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων προκάλεσαν δραματική πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών… Το μέσο σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών αυξήθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το 1994, κλείνοντας το έτος άνω του 9%. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 1993, ο εποχικά προσαρμοσμένος ετήσιος ρυθμός πωλήσεων νέων μονοκατοικιών ήταν 812.000.Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1994, είχε πέσει πάνω από 20% στις 629.000.

1980

Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ άνθιζε το 1978 υπό τον Jimmy Carter, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια έριξαν τους ρυθμούς και στη συνέχεια το 1980 οι πωλήσεις κατοικιών άρχισαν πραγματικά να πέφτουν.

Τελικά, το επίπεδο των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκε κατά περίπου 50% σε μια τετραετία…Από την κορυφή των 4 εκατομμυρίων πωλήσεων κατοικιών το 1978, σημειώθηκε πτώση -50% στις πωλήσεις κατοικιών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε μέχρι το 1982 να πωλούνταν μόνο 2 εκατομμύρια σπίτια.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες, ή μέχρι το 1996, προτού οι πωλήσεις κατοικιών ξεπεράσουν το επίπεδο του 1978 των 4 εκατομμυρίων.

2022

Στο σήμερα, δηλαδή 14 χρόνια πριν το τελευταίο κραχ… οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από μία ακόμη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
Και το μοτίβο είναι ίδιο. Αρχίζει η κατάρρευση με την αύξηση των επιτοκίων.

Ήδη, οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών ήταν περίπου 30% χαμηλότερες αυτόν τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο…Η βουτιά στις πωλήσεις κατοικιών είναι απλά εκπληκτική. Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών κατέρρευσαν κατά 12,6% τον Ιούλιο από τα ήδη χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο και κατά σχεδόν 30% από τον περασμένο Ιούλιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό 511.000 κατοικιών, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2016.

Αυτή είναι ξεκάθαρα μια τάση.

Ο κύκλος των 14 ετών…

Όπως τονίζουν οι Αμερικανοί αναλυτές, πλέον οι ΗΠΑ εισέρχονται σε «ύφεση κατοικιών», αλλά μάλλον η συνέχεια δεν θα είναι τόσο ήπια. Όπως ακριβώς συνέβη το 2008, το 1994 αλλά και το 1980…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}