ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ψυχική υγεία του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ψυχική υγεία του Μπάιντεν

biden
75 / 100

ΗΠΑ: Ακόμη και πριν γίνει πρόεδρος, ο 79χρονος πλέον Joe Biden (στη κεντρική photo δίνει φιλί στο στόμα στην εγγονή του Naomi) αντιμετώπιζε σοβαρά και επίμονα ερωτήματα σχετικά με την ψυχική του υγεία. Στους μέσους Αμερικανούς, αυτές οι ερωτήσεις έχουν γίνει μείζον ζήτημα, δείχνει μία τελευταία δημοσκόπηση της I&I/TIPP (Issues & Insights), που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου σε 1.335 ενήλικες σε εθνικό επίπεδο.

Από τον Terry Jones/Issues & Insights

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία του 59% λέει σήμερα ότι είναι «πολύ ανήσυχη» (36%) ή «κάπως ανήσυχη» για την ψυχική υγεία του Biden. Επίσης, μόλις το 39% λέει ότι «δεν ανησυχεί πολύ» (18%) ή «καθόλου» (21%). Μόνο το 2% των ερωτηθέντων είπε ότι «δεν ήταν σίγουροι». Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο λάθους +/-2,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως συμβαίνει συχνότερα όταν στο κοινό γίνονται ερωτήσεις για έναν πολιτικό, η αντίληψη για την ψυχική υγεία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις κομματικές σχέσεις. Έτσι, μεταξύ των Δημοκρατικών, για παράδειγμα, μόλις το 39% δηλώνει ότι ανησυχεί για την ψυχική κατάσταση του Biden, έναντι 82% των Ρεπουμπλικάνων και 56% των ανεξάρτητων. Αλλά αυτό το 39% των Δημοκρατικών, αν και δεν αποτελεί πλειοψηφία, εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλό.

Επίσης, το 58% των Δημοκρατικών λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία του Αμερικανού προέδρου, σε αντίθεση με το μόλις 17% των Ρεπουμπλικάνων και το 39% των ανεξάρτητων που απάντησαν στην ίδια ερώτηση.

Ωστόσο, μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών, οι απαντήσεις ήταν εκπληκτικά ομοιόμορφες. Άνδρες και γυναίκες, για παράδειγμα, απάντησαν σχεδόν το ίδιο όσον αφορά την ανησυχία τους για την ψυχική υγεία του Joe Biden με ποσοστό 59% ο καθένας, ενώ εκείνοι που είπαν ότι δεν ανησυχούσαν περιελάμβαναν το 39% των ανδρών και το 38% των γυναικών.

Κατανεμημένες ανά εθνικότητα και φυλή, οι συμπαγείς πλειοψηφίες τόσο των Ισπανόφωνων (61%) όσο και των λευκών (63%) εξέφρασαν ανησυχίες για την ψυχική κατάσταση του Αμερικανού προέδρου. Μία ομάδα αποτέλεσε αξιοσημείωτη εξαίρεση: Οι μαύροι, μεταξύ των οποίων μόλις το 44% δήλωσε ότι ανησυχεί για την ψυχική κατάσταση του Biden, ενώ το 53% δήλωσε ότι δεν ανησυχεί. Ακόμη και η εξέταση των απαντήσεων ανά ηλικιακή ομάδα δεν έδειξε μεγάλη διαφορά, με το 59% των 18-24, το 62% των 25-44, το 57% των 45-64 και το 56% των 65 και άνω να λένε ότι ανησυχούν για την ψυχική ευημερία του Αμερικανού προέδρου.

Το γεγονός είναι ότι, με βάση αυτά τα δεδομένα δημοσκοπήσεων, υπάρχει πραγματική ανησυχία μεταξύ σχεδόν όλων των ομάδων για τη γνωστική υγεία του Biden. Και είναι κάτι που πιθανότατα θα παίξει ρόλο στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2022, στις οποίες, εάν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα μπορούσαν κάλλιστα να μετατρέψουν τον Biden σε μαριονέτα.

biden2biden3

 

Το ζήτημα, που ήταν εξέχον και κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020, έγινε κυρίαρχο αφότου ο Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021 και άρχισε να κάνει μια σειρά από λεκτικές γκάφες. Ο ρεπουμπλικάνος Ronny Jackson, ο οποίος υπηρέτησε ως γιατρός του Προέδρου Barrack Obama στον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε τα προβλήματα του Biden σε διάφορα τweets που τράβηξαν την προσοχή και υποδήλωναν ότι ο Biden πάσχει από διανοητική αναπηρία που σχετίζεται με την ηλικία. Οι δηλώσεις του Jackson ήρθαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποχρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι «ρουφά το αίμα» από παιδιά.

«Το έχει χάσει τελείως!» έγραψε στο Twitter τον Ιούλιο του 2021 ο Jackson, ένας απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. «Χρειάζεται μια γνωστική αξιολόγηση ΤΩΡΑ!».

Ενώ αυτό το σχόλιο επέφερε στον Jackson μια προσωπική επίπληξη από τον ίδιο τον Obama, οι πρόσφατες αναφορές στο ζήτησαν δεν προκάλεσαν λιγότερο θόρυβο. Ακόμη και τα αμερικανικά συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν ασχοληθεί με τη συζήτηση, κατανοώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Το Atlantic Monthly δημιούργησε σάλο τον Ιούνιο, όταν, θέτοντας το ερώτημα της ηλικίας στο «Γιατί ο Biden δεν πρέπει να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα», ο Mark Leibovitch έγραψε: «Επιτρέψτε μου να το πω ευθέως: Ο Joe Biden δεν πρέπει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024. Είναι πολύ μεγάλος».

Επίσης, ένα άρθρο της Wall Street Journal παρατήρησε με ειρωνικό τρόπο: «Οι Δημοκρατικοί και τα ΜΜΕ ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι ο Πρόεδρος είναι γέρος».

Μπαίνοντας στη διαμάχη, οι New York Times σημείωσαν πρόσφατα: «Ο Πρόεδρος Biden είπε ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, αλλά η ηλικία του έχει γίνει ένα άβολο ζήτημα για τον ίδιο και το κόμμα του».

Έτσι, το κάποτε εκτός ορίων θέμα της ηλικίας του Αμερικανού προέδρου και της ψυχικής ικανότητας του για το αξίωμα δεν είναι πλέον απαγορευμένο. Και, όπως σημειώσαμε, έχει πολιτική διάσταση. Ακόμη και οι Δημοκρατικοί μιλούν γι’ αυτό, αν και συχνά με κλειστά τα μικρόφωνα.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αντιθέτως έχει αναγάγει το ζήτημα σε κυρίαρχο θέμα. Τον περασμένο χειμώνα, μια ομάδα 38 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών έστειλε επιστολή καλώντας τον Biden να κάνει ένα γνωστικό τεστ, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump το είχε κάνει όταν κάποιοι αμφισβήτησαν την πνευματική του οξύτητα. Ο Τραμπ είχε αντεπεξέλθει. «Πιστεύουμε ότι, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή πολιτικού κόμματος, όλοι οι πρόεδροι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην προέδρου (Donald) Trump προκειμένου να τεκμηριώσουν και να επιδείξουν υγιείς διανοητικές ικανότητες», ανέφεραν οι βουλευτές.

«Ενώ δημοσιοποιήσατε τις ετήσιες εξετάσεις της υγείας σας στις 19 Νοεμβρίου 2021, είτε δεν κάνατε γνωστικό τεστ είτε αυτά τα αποτελέσματα αποκρύφτηκαν από το κοινό. Ο γιατρός του Λευκού Οίκου Kevin O’Connor, D.O., επιβεβαίωσε ότι είστε “σε θέση να εκτελέσετε επιτυχώς τα καθήκοντα της προεδρίας” σωματικά. Ωστόσο, ανησυχούμε για τις γνωστικές και νοητικές σας ικανότητες».

Μία ομάδα 54 μελών της Βουλής, όλοι Ρεπουμπλικάνοι, έστειλε άλλη μια επιστολή στον Biden στα τέλη Ιουλίου, ζητώντας του «να υποβληθεί αμέσως σε γνωστικό τεστ και να μοιραστεί τα αποτελέσματα με τον αμερικανικό λαό». Είτε θα γίνει αυτό το τεστ είτε όχι, η αντίληψη μεταξύ των μέσων Αμερικανών είναι ότι η ψυχική οξύτητα και η συνολική ψυχική υγεία του Biden αποτελούν σοβαρή ανησυχία.

Δεδομένου του σχολίου του Biden ότι σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος το 2024, όταν θα κλείσει τα 82, αυτές οι ανησυχίες είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}