Έρχεται και το συνθετικό γάλα

Έρχεται και το συνθετικό γάλα

synthetic milk
62 / 100

Η βιομηχανία γάλακτος παγκοσμίως βρίσκεται εν μέσω ριζικών αλλαγών που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Μεταδίδει το newmoney.gr

Αυτήν τη στιγμή, κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα που δεν παράγονται από γάλα. Ένα από αυτά είναι και το συνθετικό γάλα που παράγεται στο εργαστήριο με μια νέα τεχνική βιοτεχνολογίας όπου χρησιμοποιείται βιομάζα που αναπτύσσεται από κύτταρα.

Σύμφωνα με το Sciencealert, πάνω από το 80% του πληθυσμού παγκοσμίως καταναλώνει τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ αυξάνονται τα αιτήματα για πιο βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων.

Με την κατανάλωση συνθετικού γάλακτος αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως οι εκπομπές μεθανίου ή η καλή διαβίωση των ζώων. Πρέπει όμως να ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και παγίδες για να γίνει μια δίκαιη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο ζωικό γάλα.

Μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε τις μεγαλύτερες τάσεις στον παγκόσμιο γαλακτοκομικό τομέα και παρατήρησε μια τεράστια αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης και, δυνητικά, συνθετικής.

Σε αντίθεση με το τεχνητό κρέας – το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη την πολυπλοκότητα και την υφή του ζωικού κρέατος – το συνθετικό γάλα έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση και αίσθηση με το συμβατικό γάλα.

Εάν σε μερικά χρόνια το συνθετικό γάλα γίνει πιο φθηνό από το παραδοσιακό, οι αλλαγές στη γαλακτοβιομηχανία θα μπορούσε να αλλάξει το διατροφικό σύστημα της ανθρωπότητας.

Μια έκθεση του 2019 για το μέλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων διαπίστωσε ότι μέχρι το 2030, η βιομηχανία θα δημιουργήσει τουλάχιστον 700.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η παραγωγή συμβατικού γάλακτος στον Νότο ξεπερνά σήμερα εκείνη του Βορρά, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης στην Ασία. Γι’ αυτό και η παραδοσιακή γαλακτοβιομηχανία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.

Από την άλλη, η βιομηχανία συνθετικού γάλακτος πρέπει να αναπτυχθεί εκθετικά προτού αποτελέσει μια σημαντική απειλή για το ζωικό γάλα. Αυτό θα απαιτήσει πολλά κεφάλαια και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και νέες υποδομές παραγωγής, όπως δεξαμενές ζύμωσης και βιοαντιδραστήρες.

Επιπλέον, το συνθετικό γάλα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα αλλά συνοδεύεται από προκλήσεις και πιθανά μειονεκτήματα. Καθώς το συνθετικό γάλα φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα επόμενα χρόνια, πρέπει να προσέξουμε να μην αναπαραχθούν οι υπάρχουσες ανισότητες στο σημερινό σύστημα διατροφής.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}