ΤτΕ: Τίτλοι τέλους μπήκαν εδώ και έναν μήνα στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο. Το εμβληματικό κτίριο της παραλίας Βόλου έβαλε λουκέτο στο πλαίσιο της αναδιάρθωσής της Τράπεζας, ενώ οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο όριο της συνταξιοδότησης, θα συνταξιοδοτηθούν. Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις εργαζόμενοι, μετακινήθηκαν σε άλλα καταστήματα. Οι δοσοληψίες πολιτών και φορέων από τις 24 Ιουνίου, γίνονται στο πλησιέστερο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στη Λάρισα.
Εκτός από τα αρνητικά συναισθήματα που προκάλεσε η απόφαση αυτή στους Βολιώτες, που σηματοδοτεί την απαξίωση της πόλης σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ένας “πονοκέφαλος” δημιουργήθηκε στις τοπικές αρχές, για το τι θα γίνει η εμβληματική κτιριακή εγκατάσταση, που αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης.
Σύμφωνα με όσα καταγράφει το TheNewspaper.gr το κτίριο θα περάσει στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ θετική σε αυτή τη μεταβίβαση είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημιακού ιδρύματος, που συνεδρίασε πρόσφατα. Το κτίριο θα στεγάσει υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το επόμενο διάστημα. Το αντίτιμο που προτείνεται να καταβάλει το ανώτατο ίδρυμα είναι 3,4 εκατομμύρια ευρώ για να περάσει στα δικά του χέρια.
Η ιστορία του εμβληματικού κτιρίου
Tην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1928, ακολούθησε η ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της, κυρίως τη δεκαετία του ’30, αλλά και μεταγενέστερα. Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.
Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο δεν είναι το πρώτο κατάστημα τράπεζας που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, προηγήθηκε το 1893 η Τράπεζα Αθηνών, με ένα εντυπωσιακό κτίριο, που ανήκει σήμερα στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ενώ το 1928 εγκαινιάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος.
Το 1930 αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το παραλιακό οικόπεδο, στο οποίο οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους: ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.
Όπως αναφέρει η κυρία Αδάμη στην ίδια έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.