Ρεύμα: Νέος κουμπαράς, ίδια τα θύματα

Ρεύμα: Νέος κουμπαράς, ίδια τα θύματα

ρευμα
70 / 100

Ρεύμα: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα φτιάξει ένα νέο «κουμπαρά» για να προστατεύσει, είπε ο Κώστας Σκρέκας, τους Έλληνες από επώδυνες ενεργειακές κρίσεις, αλλά τα έσοδά του θα προέρχονται από τις… τσέπες τους!

Ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, όπως ονομάστηκε, θα έχει την ευγενική… εισφορά των αυξημένων ΥΚΩ που θα πληρώνουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Αυτοί που θα την «πληρώσουν» περισσότερο είναι όσοι θα έχουν κατανάλωση έως 1.600 κιλοβατώρες στο 4μηνο. Σε αυτή την κατηγορία η χρέωση για τα ΥΚΩ θα ανέβει από τον Σεπτέμβριο, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, στο 1,7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, η οποία θα εκκαθαρίζεται ανά 4μηνο. Σήμερα οι καταναλωτές πληρώνουν 0,69 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα.

Υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες στις οποίες επιβάλλεται η ίδια χρέωση, αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, για 4μηνιαία κατανάλωση 1.601-2.000 κιλοβατώρες, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 1,7 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα έναντι 5 λεπτά του ευρώ ως τώρα. Η μείωση εδώ έγινε, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για να καλυφθούν οι αυξημένες θερμάνσεις με ηλεκτρικό.

Για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, για τις οποίες πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές 8,5 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα, η χρέωση θα πέσει στο 1,7 λεπτά του ευρώ.

Το ισοζύγιο προορίζεται για τον νέο «κουμπαρά».

Μάλλον στην κυβέρνηση είδαν ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (προέρχονται από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπων, το «πλεόνασμα» των τιμών που αποζημιώνονται οι ΑΠΕ και τη διαφορά από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού), ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται, οπότε βρήκαν τη λύση: Ηρθε η ώρα να βάλουν πλάτη οι καταναλωτές για να στηρίξουν την κυβέρνηση στην επιδοματική πολιτική της…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}