Η Βρετανία «παγώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το 2024

Η Βρετανία «παγώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι το 2024

τρας
66 / 100

Ρεύμα: Ένα σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 170 δισ. δολάρια προτείνει η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και αρχηγός των Συντηρητικών, Λιζ Τρας, για να καταπολεμήσει τις τραγικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στο βρετανικό κράτος.

Η πρόταση της Τρας περιλαμβάνει ένα επίδομα ύψους 400 λιρών, καθώς και το «πάγωμα» των λογαριασμών στην ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά της Αγγλίας στις 2.500 στερλίνες ετησίως (232 ευρώ τον μήνα) για δύο ολόκληρα χρόνια, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, η ίδια βοήθεια σχεδιάζεται να δοθεί και στις επιχειρήσεις για το πιο σύντομο, όμως, διάστημα των 6 μηνών.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δραστική κίνηση της πρωθυπουργού, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προβλέψεις εκτιμούσαν ότι τον επερχόμενο χειμώνα, το μέσο νοικοκυριό θα χρειαζόταν να πληρώσει ποσό υπερδιπλάσιο των 2.500 λιρών για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι προβλέψεις του Guardian αποκάλυπταν πως τον ερχόμενο Οκτώβριο ο ένας στους 4 βρετανούς πολίτες θα αδυνατούσαν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας, οι οποίοι υπολογιζόταν ότι θα γνώριζαν αύξηση της τάξεως του 80% κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως παραδέχτηκε και η ίδια, πρόκειται για μία «ιδιαίτερη» πρόταση που αν υλοποιηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα οι Βρετανοί να δουν φέτος μία πολύ μικρή διαφορά στους λογαριασμούς τους σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τη βρετανίδα πολιτικό «η μόνη εναλλακτική είναι να μείνουμε άπραγοι παρατηρητές και να δούμε την οικονομία να υποφέρει με τεράστιες ζημιές».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τα σφάλματα δεκαετιών»
Όπως τόνισε η Λιζ Τρας, η εισβολή του ρωσικού κράτους στην Ουκρανία «ανέδειξε τα σφάλματα της βρετανικής στρατηγικής όσον αφορά στην ενέργεια, που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά σε αυτή τη δυσμενή θέση, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση του fracking (υδραυλική ρωγμάτωση/διάρρηξη για την εξόρυξη φυσικού αερίου) που θεσπίστηκε το 2019 για λόγους ασφαλείας πρέπει να καταργηθεί, έτσι ώστε να εγκαινιαστεί μία νέα εποχή εξερεύνησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Αν και ένα τέτοιο πακέτο στήριξης θα μπορούσε να ανακουφίσει εκατομμύρια οικογένειες, το τεράστιο κόστος του, που υπολογίζεται στα 150 δισ. στερλίνες, αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Ειδικότερα, η απόφαση να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο αυξάνοντας το δανεισμού -σε μία περίοδο που τα επιτόκια του κρατικού χρέους γνωρίζουν αύξηση- ξεσήκωσε θύελλα κριτικών από το Εργατικό κόμμα. Μολονότι η αντιπολίτευση συμφωνεί με το πάγωμα των λογαριασμών, αντιπροτείνει πως η χρηματοδότηση θα έπρεπε να προέρχεται μέσα από τη φορολογία των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, οι οποίες έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη, ως απόρροια των υψηλών τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Από την πλευρά της, η Τρας ανέφερε ότι θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως ο στόχος για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050 θα έχει επιτευχθεί με έναν «οικονομικά αποδοτικό τρόπο», ενώ συμπλήρωσε:

«Δεκαετίες κοντόφθαλμων στρατηγικών στο θέμα της ενέργειας μάς έχουν φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν έχουμε εξασφαλίσει αποθέματα- με το ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία να αποκαλύπτει τις ελλείψεις μας και να αυξάνει τους λογαριασμούς μας. Θα βάλω ένα τέλος σε αυτό μία και καλή. Αποφάσισα να δράσω άμεσα, έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να λάβουν υποστήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}