Ρεύμα: Ζεστό Δημόσιο χρήμα στο καρτέλ της ενέργειας

Ρεύμα: Ζεστό Δημόσιο χρήμα στο καρτέλ της ενέργειας

μητσοτακης σκρεκας
70 / 100

Ρεύμα: Μπορεί ακόμα η χώρα μας να έχει ζεστό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο τα νοικοκυριά από τώρα σκέφτονται τον «άγριο» χειμώνα που έρχεται, καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι ανόδου, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ. Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει το παραμικρό μέτρο που θα θίγει τα κέρδη όλων των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά και εμπορία ενέργειας και ορυκτών καυσίμων, φροντίζοντας να τις τροφοδοτεί με υπερκέρδη μέσω των λεγόμενων «επιδοτήσεων» των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Γράφει ο Δημήτρης Σταμούλης

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ την περασμένη Δευτέρα στο εγχώριο χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς διαμορφώθηκε στα 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ευρώ/MWh). Ο Αύγουστος ξεκίνησε με την τιμή ρεύματος στα 422 ευρώ/MWh –όταν ο μέσος όρος Ιουλίου ήταν 330 ευρώ– και έκλεισε κοντά στα 700 ευρώ, καταγράφοντας μέσα σε έναν μόλις μήνα αύξηση 65%! Συνεχίζεται δε και το ράλι ανόδου των τιμών φυσικού αερίου, που με τη σειρά του τροφοδοτεί και τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Η τιμή του αερίου την 1η Αυγούστου ήταν στα 200 ευρώ/MWh, ενώ στις 29/8 το ενεργειακό χρηματιστήριο άνοιξε στα 305 ευρώ /MWh (αύξηση 52%).

Αποθρασυμένοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος από την πολιτική της κυβέρνησης και «πατώντας» πάνω στην έκρηξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν και νέες μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τον Σεπτέμβριο. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε περίπου 80 λεπτά/KWh στα τιμολόγιά της, ενώ κάποιες εταιρείες ξεπέρασαν και το 1 ευρώ/KWh! Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αυτές οι τιμές δεν θα φτάσουν στα νοικοκυριά, καθώς θα υπάρξει μεγάλη κρατική επιδότηση που σε κάποιες περιπτώσεις θα μειωθούν ακόμα και στα 4 λεπτά!

Αυτό όμως σημαίνει ότι τη διαφορά θα την πληρώσει το κράτος με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται από τις τσέπες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μόνο για τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα «σπρώξει» μέσω επιδότησης στα ταμεία των παρόχων ενέργειας 1,9 δισ. ευρώ, δηλ. τρεις φορές πάνω το κόστος κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου! Όσον αφορά το εγγύς μέλλον, η ΡΑΕ προϊδέασε για νέες αυξήσεις έως 25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο και τιμές περίπου 1 ευρώ/KWh χωρίς την κρατική επιδότηση.

Για πόσο όμως η κυβέρνηση θα πληρώνει τους παρόχους ενέργειας; Είναι προφανές ότι για προεκλογικούς λόγους το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ό,τι μπορεί για να μην καταρρεύσει από τη λαϊκή δυσφορία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου και οι αναφορές του για «σφοδρές δυσκολίες» που περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και «δριμείες συνέπειες» ή οι εκκλήσεις του Κ. Σκρέκα για… οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος, δείχνουν ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη για τον λαό, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση με τις εταιρείες που θησαυρίζουν από τη σημερινή κρίση και εάν δεν μπει «χέρι» στα κέρδη τους.

Φυσικά, ούτε η ελληνική κυβέρνηση έχει τέτοια πρόθεση ούτε η ΕΕ, που «θορυβημένη» από τις εξελίξεις μιλά για «επανασχεδιασμό» της ενεργειακής στρατηγικής της. Στη Γερμανία, για πρώτη φορά, η τιμή του ρεύματος στο προθεσμιακό συμβόλαιο για το επόμενο έτος έσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ/MWh, όπως και στη Γαλλία. Η σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτέμβρη θα εστιάσει σε διάφορες προτάσεις που όμως κοινή τους παράμετρο έχουν το μάρμαρο να μην το πληρώσει το κεφάλαιο…

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}