Ρεύμα: Ανοδικά κινείται το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο και το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε τον Ιούνιο το 18,9% του μείγματος συμβατικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο συνολικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ο λιγνίτης αντιπροσώπευε τον Ιούνιο το 10,9%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου το 9,6%.
Σημειώνεται ότι ο λιγνίτης αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας φέτος τον χειμώνα σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο της μείωσης ή της διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η λιγνιτική παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί στις 10TWh, από 5TWh που είναι σήμερα και θα φτάσει να αντιστοιχεί στο 20% του εγχώριου μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, οι λιγνίτες έφτασαν τις 5,3TWh αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.
Για να αυξηθεί η λιγνιτικη παραγωγή πάντως, η ΔΕΗ ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί καύσιμο για τις λιγνιτικές μονάδες. Συγκεκριμένα η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη. Σημειώνεται ότι πριν την κρίση η ΔΕΗ εξόρυσσε ετησίως περί τους 10,5 εκατ. τόνους λιγνίτη ετησίως ενώ στο πλαίσιο της αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. τόνους στην προσεχή διετία, με το επιπλέον κόστος της εξόρυξης να υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη της επιχείρησης για τα ορυχεία στα 150 εκατ. ευρώ. Με τις αυξημένες ποσότητες λιγνίτη που θα εξορυχθούν, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση άνω του 40% στην παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται ακόμη και στα ιδιωτικά ορυχεία της Αχλάδας και της Βεύης. Στόχος της ΔΕΗ είναι να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία 4 έως 7 λιγνιτικών μονάδων. Καθοριστική σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να είναι η λειτουργία της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το Σεπτέμβριο.