Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

petrelaio thermansis
69 / 100

Επίδομα θέρμανσης: Δίπλα κερδισμένοι φέτος θα είναι όσοι καταναλωτές μέχρι πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο ή άλλη πηγή και φέτος θα δηλώσουν για πρώτη χρόνια τιμολόγια για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Διπλό θα είναι το επίδομα και για όσους θα πάρουν φέτος για πρώτη φορά το επίδομα θέρμανσης για την προμήθεια πετρελαίου.

Σε μια προσπάθεια της η κυβέρνηση να στρέψει τον κόσμο προς το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφεύγοντας έτσι το πολύ ακριβό (τουλάχιστον για φέτος) φυσικό αέριο, διπλασιάζει στα 700 ευρώ το ποσό βάσης, ως κίνητρο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με αυτά τα δεδομένα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα προκύψουν από τα αυξημένα φέτος εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όσοι περσινοί δικαιούχοι δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου επειδή άναβαν τα κλιματιστικά επιστρέψουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Οκτώβριο θα υπάρξει επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία, κάτι που αν το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, η έκπτωση αφορά τον αποκλειστικά τον Οκτώβριο καθώς όπως διευκρινίζουν από το οικονομικό επιτελείο το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται κάθε μήνα ανάλογα με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει τέλος στην επιδότηση στο ντίζελ κίνησης που από την 1η Οκτωβρίου θα διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το νέο επίδομα
Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν

Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Παραδείγματα
Ενδεικτικά κάτοικος του δήμου της Αθήνας θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστής επιδότησης που για την Αθήνα είναι 0,43, και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,43 = 150ευρώ. Για κάθε παιδί η αύξηση είναι 20%, δηλαδή εάν ο δικαιούχος έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210 ευρώ κ.ο.κ.

Ωστόσο, αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 300 ευρώ,εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 420 ευρώ κ.ο.κ.

Αντίστοιχα δικαιούχος από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τα 350 ευρώ με το συντελεστή 0,71 και το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350ευρώ Χ 0,71 = 248,5ευρώ.

Εάν υπάρχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 292,2 ευρώ,

Εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα αυξάνεται στα 348 ευρώ κ.ο.κ.

Και σε αυτή την περίπτωση αν ο καταναλωτής είναι νέος δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη χρήση πετρελαίου τότε το επίδομα θα είναι διπλάσιο. Δηλαδή για τον άγαμο 497 ευρώ,εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 596 ευρώ και εάν έχει 2 τέκνα στα 696 ευρώ κ.ο.κ.

Σημαντική είναι και η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς για τον άγαμο αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Έτσι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται:
Άγαμος: 16.000 ευρώ

Έγγαμος: 24.000 ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}