Ξεκινά η εκδίκηση του Πούτιν στον ελληνισμό

Ξεκινά η εκδίκηση του Πούτιν στον ελληνισμό

estia
70 / 100

Δώρο του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ο διορισμός του νέου πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο. Ο λόγος για τον Μουράτ Ζιαζίκοφ, ο οποίος διετέλεσε και αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τόσο επί Σοβιετικής Ενωσης όσο και επί Ρωσίας.

Ο νέος πρέσβης κατάγεται από την αυτόνομη περιοχή της Ινγκουσετίας στον Καύκασο και είναι σουνίτης μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και παλαιότερες φωτογραφίες του Μουράτ Ζιαζίκοφ με τον ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ μπροστά από μουσουλμανικό τέμενος.

Το γεγονός πάντως ότι επιλέχθηκε από πλευράς Ρωσίας ένας μουσουλμάνος ως πρέσβης προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές του νησιού. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», πρόκειται για μια προσωπική επιλογή του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία ουδεμία σχέση είχε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια εφημερίδα επικαλείται πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ, στις οποίες αποδίδει το γεγονός ότι ένας μουσουλμάνος Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία θα έχει εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό και ενισχυμένο στάτους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο διορισμός του συγκεκριμένου πρέσβη δεν ερμηνεύεται ως αντιπαραθετική κίνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί ταυτοχρόνως φερέγγυο συνομιλητή των Κατεχομένων και του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται ακόμη πως «σύμφωνα με επαΐοντες σε σχέση με την τακτική σήμερα της ρωσικής προεδρίας, πιθανώς ο διορισμός του να αποτελεί ακόμη μία θετική ανταπόκριση ή ακόμα ένα δώρο του Ρώσου προέδρου προς τον μοναδικό σήμερα δυτικό συνομιλητή του, τον Ταγίπ Ερντογάν».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη πως ο Ρώσος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έδωσε διά των αποφάσεών του σειρά και άλλων «δώρων» στον Ερντογάν, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είτε στην παρουσία της Αγκυρας στη Συρία. Η Λευκωσία πάντως σημειώνει πως είναι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τον νέο πρέσβη όπως ακριβώς και με τον προκάτοχό του.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}