Λογαριασμοί ρεύματος: Ο κακός χαμός γίνεται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα όρια της παραφροσύνης από τους λογαριασμούς που περιμένουν να δουν στο τέλος του μήνα.
Το οξύμωρο της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως η επιδότηση για τον Αύγουστο θα φτάσει στα 1,136 δισ. ευρώ, επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, οι τελευταίοι όχι μόνο δεν θα δουν τους λογαριασμούς τους να ελαφρώνουν, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.
Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να διακόψει την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα εφιαλτικό σενάριο που κανείς δεν θέλει έστω και να σκεφτεί, όμως με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνεχώς… ψαλιδίζονται ενώ παράλληλα το κόστος δανεισμού έχει «εκτοξευθεί», κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει στην αγορά ενέργειας τα τιμολόγια ανακοινώνονται κάθε μήνα και ισχύουν για τον επόμενο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ. Παράλληλα οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς «πέναλτι» αποχώρησης.
Με το νέο καθεστώς έχει επιβληθεί επίσης πλαφόν στα έσοδα που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, το οποίο ομοίως αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα με απόφαση της ΡΑΕ. Οι τιμές που θα εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τον Αύγουστο είναι: λιγνιτικές μονάδες 205,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεγάλα υδροηλεκτρικά 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Κρεμλίνο εξακολουθεί να «παίζει ενεργειακά παιχνίδια», επικαλούμενο νέες δυσλειτουργίες στον αγωγό Nord Stream 1, που σημαίνουν ότι επίκεινται και νέες περικοπές στη ροή φυσικού αερίου. Όπως ήταν φυσικό, οι τιμές φυσικού αερίου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην Ελλάδα, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πήραν ξανά την ανιούσα, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται κάθε έτος τουλάχιστον έως το 2025.
Σε όλο αυτό το σκηνικό τρόμου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της τιμής χονδρικής του Ιουλίου διαμορφώθηκε σε 338,14€/MWH τριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (108,14/MWH).
ΠΗΓΗ