Κόκκινα δάνεια: Προς νέα παράταση στο σχέδιο “Ηρακλής”

Κόκκινα δάνεια: Προς νέα παράταση στο σχέδιο “Ηρακλής”

κοκκινα δανεια 1
70 / 100

Κόκκινα δάνεια-τράπεζες: Τον Οκτώβριο λήγει η 18μηνη παράταση του σχήματος τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων Ηρακλής (Ηρακλής 2) και ήδη υπάρχουν σκέψεις για νέα χρονική επέκταση. Αφορμή αποτελούν οι τρεις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ της Attica Bank και το υψηλό ακόμα απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, παρά τα μονοψήφια ποσοστά που πέτυχαν οι τέσσερις συστημικές.

Επισήμως, καμία πλευρά δεν έχει ανοίξει τη συζήτηση, ωστόσο, στην αγορά κυκλοφορούν σκέψεις για πιθανή παράταση του Ηρακλή. H Attica Bank περιμένει τις αξιολογήσεις των τιτλοποιήσεων από τον οίκο DBRS, πιθανότατα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, προκειμένου να προλάβει να τις εντάξει στο σχήμα του Ηρακλή μέχρι τον Οκτώβριο που λήγει και να υπολογίσει τις επιπλέον ζημιές ενόψει του κεφαλαιακού και επιχειρησιακού πλάνου και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ακολουθεί. Για τις διαδικασίες του Ηρακλή, το χρονικό διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, ειδικά αν υπάρξει νέα καθυστέρηση, ίσως να μην είναι αρκετό.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίζεται να βιάζεται να λάβει κάποια απόφαση, η οποία παράλληλα, πρέπει να λάβει υπόψη αρκετούς παράγοντες. Δύο είναι οι κυριότεροι:

Πρώτον, διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες που έχουν ήδη πέσει σε μονοψήφια ποσοστό μόνο με τιτλοποιήσεις και όχι με αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους -εντός και εκτός ισολογισμών. Κάτι το οποίο φαίνεται από το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων που παραμένει αρύθμιστο (περίπου 60%) και από το γεγονός ότι περίπου 1 στα 3 δάνεια που ρυθμίζεται γίνεται πάλι μη εξυπηρετούμενο σε 12 μήνες.

Ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε αυτό το σημείο βρίσκει συμμάχους την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, οι οποίες προειδοποιούν για αποτελεσματικότερη διαχείριση του ενεχύρου, βιώσιμες αναχρηματοδοτήσεις και χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του νέου πτωχευτικού. “Οι τιτλοποιήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν επιτύχει την ελάφρυνση των τραπεζών και τη βελτίωση του ενεργητικού τους. Ωστόσο, η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) εκτός των ισολογισμών τους δεν σηματοδοτεί και την ταυτόχρονη διαγραφή τους από το τραπεζικό σύστημα. Τα ΜΕΔ συνεχίζουν να υφίστανται και η αποτελεσματική διαχείρισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ και την οριστική εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους”, αναφέρεται στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ. Κάτι το οποίο επισημάνθηκε και από τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, κ. Μάρτιν Μπάιστερμπος, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, στις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα, η μείωση των κόκκινων δανείων μόνο με τιτλοποιήσεις επιβαρύνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ιδιαίτερα αιχμηρός στο θέμα των βιώσιμων ρυθμίσεων ήταν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού στα τέλη Ιουλίου. Τότε παρουσιάστηκε από την Ειδική Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, το υψηλό ποσοστό απορρίψεων στις ρυθμίσεις που φτάνει στο 57%. Στο σημείο εκείνο, ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας κάλεσε τράπεζες και servicers να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Οφείλουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απόφαση της Eurostat και της Κομισιόν σχετικά με το πώς και πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος από τις εγγυήσεις που δίνονται στα σχήματα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, όχι μόνο στην Ελλάδα με τον Ηρακλή, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αντίστοιχα σχήματα.

Ο χρόνος και οι προθέσεις της Eurostat για την απόφαση σε αυτό το θέμα πανευρωπαϊκά αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για να προχωρήσει το υπ. Οικονομικών σε συζητήσεις για ενδεχόμενη νέα παράταση -έστω και ολιγόμηνη- του Ηρακλή.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}