Κόβουν και το ψωμί οι Έλληνες. Πτώση 20% στη κατανάλωση

Κόβουν και το ψωμί οι Έλληνες. Πτώση 20% στη κατανάλωση

thessalia
71 / 100

Μείωση 20% στη κατανάλωση στο ψωμί και ήδη έπεσαν τα πρώτα λουκέτα αρτοποιείων!

Μείωση 20% παρουσιάζει η κατανάλωση στα αρτοποιεία τον τελευταίο χρόνο λόγω της αύξησης των τιμών και της αδυναμίας των νοικοκυριών να καταναλώσουν με τον ίδιο ρυθμό, όπως έκαναν στο παρελθόν, εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών στην ενέργεια και των γενικότερων ανατιμήσεων.

Τα ζητήματα που αφορούν τα αρτοποιεία συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ομοσπονδία αρτοποιών στο Ξενία Πορταριάς, όπου το «παρών» έδωσαν πρόεδροι από συλλόγους αρτοποιών πολλών νομών της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος ανέφερε πως «χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδας ύστερα από πρόσκληση και φιλοξενία των Μύλων Λούλη. Ανάμεσα στα θέμα συζήτησης είναι το βασικό πρόβλημα που πλήττει τη βιοτεχνική αρτοποιεία και είναι η χρήση του ονόματος «φούρνος-αρτοποιεία» από τα σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ που προβαίνουν στην έψηση ψωμιού. Αυτή η δυνατότητα χορηγήθηκε στα σούπερ μάρκετ το 2015 με το τρίτο μνημόνια, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση στον τζίρο της βιοτεχνικής αρτοποιείας ο οποίος από τρία δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι και το 2015, την τελευταία επταετία έχει μειωθεί στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η ονομασία, όμως «φούρνος-αρτοποιείο» ανήκει δικαιωματικά στους αρτοποιούς γιατί αυτοί είναι που ζυμώνουν, πλάθουν, ψήνουν και προβαίνουν στη διάθεση του ψωμιού στον ίδιο χώρο, ενώ τα πολυκαταστήματα κάνουν μόνο την έμψηση κατεψυγμένου ψωμιού και έτσι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιούντο την ονομασία «φούρνος-αρτοποιείο». Ξεκινάμε έναν αγώνα και προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των αρτοποιών, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε στη συρρίκνωση των αρτοποιέιων. Ήδη έχουμε δει εδώ και λίγο καιρό τα πρώτα λουκέτα αρτοποιείων τα οποία προς το παρόν είναι λίγα. Αυτά που πλήττονται είναι τα περιφερειακά συνοικιακά αρτοποιεία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια που υπάρχει στις πρώτες ύλες των αρτοποιείων αλλά και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν. «Οι εκτιμήσεις που έχουμε αυτό το διάστημα είναι η διαβεβαίωση πως για το επόμενο διάστημα δεν επίκειται νέα αύξηση στις τιμές των αλεύρων, άρα θα μείνουν σταθερές και οι τιμές του ψωμιού» είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Παράλληλα επισήμανε πως «τον τελευταίο χρόνο η κατανάλωση ψωμιού και άλλων ειδών στα αρτοποιεία έχει μειωθεί περίπου 20%.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}