Για κλάματα: Λίστες αναμονής μέχρι και… έναν μήνα για καυσόξυλα

Για κλάματα: Λίστες αναμονής μέχρι και… έναν μήνα για καυσόξυλα

καυσοξυλα
68 / 100

Στους εμπόρους ξυλείας προκειμένου να γεμίσουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και πέλλετ για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται έχουν καταφύγει ήδη από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο οι έμποροι της Αττικής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τα καυσόξυλα έρχονται πλέον με το σταγονόμετρο. «Δεν υπάρχει επάρκεια ούτε για τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχουν ξύλα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή, τη διάθεση, αλλά και την εξυπηρέτηση του κόσμου. Δεν βρίσκουμε ξύλα. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής που ξεκινούν από τις 15-20 μέρες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον έναν μήνα», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, κ. Ιωάννης Σακελλαράκης.

20-30% πάνω η τιμή στα καυσόξυλα

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ οι τιμές για τα καυσόξυλα είναι 20-30% πάνω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «χύδην» μορφή ξεκινά από 120-130 ευρώ το κυβικό και 140 ευρώ το κυβικό η «στοιβαχτή» μορφή, πάντα με ανοδική τάση.

Επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την αιτία αύξησης των τιμών ο κ. Σακελλαράκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μην πέφτουν όλοι πάνω στο ξύλο. Δεν είναι η λύση. Δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή, στο διαθεσιμότητα και στις τιμές». «Έχουν κλείσει όλες οι πηγές που αγοράζαμε καυσόξυλα. Βουλγαρία, Ρουμανία, λίγο Αλβανία και Σερβία που αποτελούσαν το 35% των εισαγωγών. Πλέον αυτές οι πηγές έχουν κλείσει. Δεν βγαίνουν ξύλα προς τα έξω. Ωστόσο και από την επαρχεία η στρόφιγγα έχει μισοκλείσει καθώς η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο του κάνει να τα κρατάνε για δική τους κατανάλωση. Έτσι η Αττική μένει χωρίς καυσόξυλα και εμείς αναζητούμε από πού θα αγοράζουμε ξυλεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Φωτιά» οι τιμές και στα πέλλετ

Την ίδια ώρα και το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλετ στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί Έλληνες τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί προϊόν πολυτελείας, αφού η τιμή του αυξήθηκε απότομα. Συγκεκριμένα από τα 6-7 ευρώ που έβρισκε κανείς ένα σάκο την περσυνή χρονιά και μάλιστα με πέλλετ υψηλής ποιότητας, φέτος η τιμή του μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα 10 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις.

«Εάν έχουμε προσφορές να αγοράζουμε 10-12 ευρώ το τεμάχιο, εμείς πόσο πρέπει να πουλάμε;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΣΕΣΚΑ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}