Η εφορία χρέωσε οφειλές 10.000€ σε…αγέννητο μωρό

Η εφορία χρέωσε οφειλές 10.000€ σε…αγέννητο μωρό

doy1
71 / 100

Γονείς ανακάλυψαν ότι η ανήλικη κόρη τους χρεώθηκε από την Εφορία οφειλές 10.000 ευρώ ως προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της που απεβίωσε προτού εκείνη γεννηθεί!

Οι οφειλές «βάραιναν» τους γονείς του παιδιού, ως κηδεμόνες του, και αφορούσαν κληρονομιά, την οποία η σύζυγος και τα τέκνα της αποβιωσάσης γιαγιάς, έχουν αποποιηθεί!

Η απίστευτη ιστορία
Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, η απίστευτη αυτή ιστορία, για την οποία ήδη οι γονείς έχουν κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες δια της δικηγόρου τους, ξεκίνησε όταν στο τέλος Ιουλίου 2022 κοινοποιήθηκε στην 35χρονη μητέρα του παιδιού «ατομική ειδοποίηση καταβολής- υπερημερίας της ΑΑΔΕ (τμήμα δικαστικού και νομικής υποστήριξης ΔΟΥ Ρόδου), με θέμα τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Με το έγγραφο αυτό ενημερώθηκε η 35χρονη ότι, από έλεγχο που είχε γίνει στα μέσα Ιουλίου 2022 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαπιστώθηκε ότι, εκκρεμούσαν οφειλές της, οι οποίες μάλιστα «κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, λόγω μη καταβολής τους εντός των νόμιμων προθεσμιών».

Ως αιτιολογία για τις οφειλές αυτές σύμφωνα με την ειδοποίηση της ΑΑΔΕ ήταν ότι η 35χρονη ασκεί γονική μέριμνα στο πεντάχρονο παιδί της, το οποίο φέρεται να είναι προσωρινή κληρονόμος της γιαγιάς της, που πέθανε όταν εκείνο ήταν αγέννητο!

Στην ίδια ειδοποίηση αναφερόταν ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 10.690 ευρώ και από αυτά, το ποσό των 5.793 αποτελεί το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της βασικής οφειλής, ενώ οι 4.898 ευρώ είναι προσαυξήσεις και τόκοι.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός, ότι, τόσο η 35χρονη όσο και ο αδελφός και ο πατέρας της έχουν προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς της μητέρας τους, λίγους μήνες μετά τον θάνατό της.

Ειδικότερα, η γιαγιά απεβίωσε το Μάρτιο του 2017 και διαδοχικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, τα παιδιά και ο σύζυγός της προχώρησαν τις διαδικασίες και αποποιήθηκαν την κληρονομιά της.

Τότε η 35χρονη ήταν έγκυος τριών μηνών στο παιδί της, για το οποίο ως κηδεμόνας η ίδια και ο σύζυγός της καλούνται να καταβάλουν το ποσό άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ!

Ήδη το ζευγάρι έχει κινηθεί νομικά και απέστειλε εξώδικο προς την Εφορία της Ρόδου, το οποίο έχει κοινοποιήσει τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου όσο και στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε αυτό, την ισχύουσα νομοθεσία βάσει της οποίας δε δύναται να βεβαιωθεί οφειλή στο ανήλικο παιδί, για κληρονομιά και φυσικά ούτε στους κηδεμόνες του.

Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξώδικο, το ανήλικο παιδί «είναι κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, όταν ενηλικιωθεί, έχει προθεσμία εντός της ετήσιας προθεσμίας του άρθρου 1912 ΑΚ να αποποιηθεί την ως άνω κληρονομία».

Και επειδή το παιδί είναι «ανήλικη και κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής, δεν κληρονομεί το παθητικό της κληρονομιάς της αποβιωσάσης γιαγιάς της», ζητείται «να τηρηθεί η Ελληνική Νομοθεσία και να ακυρωθεί η ατομική ειδοποίηση καταβολής- υπερημερίας, όπως παραλείψετε στο μέλλον να βεβαιώσετε οφειλές προερχόμενες από την κληρονομία της αποβιωσάσης (γιαγιάς) στο φορολογικό μητρώο της 35χρονης, ως ασκούσας τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου της, καθώς και όπως απόσχετε από οποιαδήποτε άλλη παράνομη και καταχρηστική ενέργεια».

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}