ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση οφειλετών

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση οφειλετών

efka
69 / 100

Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» τη συνταξιοδότηση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, έμεναν εκτός νυμφώνος. Εν ολίγοις τους δίνει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και με οφειλές προς το Ενιαίο Φορέα.

Η κυβερνητική ρύθμιση που εναρμονίζεται-ακολουθεί τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπει την παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας, για τις οποίες δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγραφής και εφόσον το ποσό οφειλής είναι μικρότερο από τις 20.000 (6.000 για τους αγρότες), ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, ενώ παράλληλα μέρος της σύνταξής του θα παρακρατείται για την εξόφληση του υπόλοιπου χρέους.

Κατά πληροφορίες, ακόμη και αν μετά το πέρας της παραγραφής, το χρέος ξεπερνάει το ορισθέν «ταβάνι» των 20.000, οι οφειλέτες μπορούν, μέσω της καταβολής εφάπαξ του πρόσθετου ποσού (τη διαφορά, δηλαδή άνω των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τους αγρότες), να ανοίξουν τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με διπλή ασφαλιστική ιδιότητα

Εδώ και μήνες έχει «ξεκλειδώσει» άλλο ένα μείζον ασφαλιστικό πρόβλημα που απασχολούσε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Χιλιάδες γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κτλ, που μέχρι πρότινος κατέβαλαν διπλές εισφορές- ενώ είχαν μία απασχόληση, μπορούν, πλέον, να διαλέξουν έναν βασικό φορέα με τις διατάξεις του οποίου επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο συνταξιοδότησης για τους εν λόγω επαγγελματίες που είχαν παράλληλη ασφάλιση. Ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας, έστω και ετεροχρονισμένα, θα έχει το δικαίωμα επιλογής την προτεινόμενη ρύθμιση του φορέα ασφάλισης και συνταξιοδότησής του.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου, του υπουργείου Εργασίας:
Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4387/2016 αναφορικά με την ασφάλιση προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ίδια απασχόληση.

Συγκεκριμένα:

αίρεται η διάταξη της μη εφαρμογής της υποχρέωσης καταβολής της προβλεπόμενης ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.
δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλλουν δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., Βάσει της επιλογής και του φορέα, θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}