«Μυρίζει» σκάνδαλο στο ντιλ ΕΕ-Pfizer για τα εμβόλια

«Μυρίζει» σκάνδαλο στο ντιλ ΕΕ-Pfizer για τα εμβόλια

ursula
68 / 100

Εμβόλια: “Οσμή σκανδάλου” αναδύεται από την τρίτη συμφωνία ΕΕ-Pfizer για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν

Το συμβόλαιο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει συναφθεί ως τώρα από την και αντιστοιχεί σε αξία περίπου 30 δισ. ευρώ. Ομως, η συμφωνία πήγε έτοιμη προς υπογραφή στην Κομισιόν, χωρίς να προηγηθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είχε γίνει στις δύο προηγούμενες συμφωνίες.

Ευρωβουλευτές κατηγορούν την πρόεδρο της Κομισιόν ότι παραμέρισε τις διαπραγματευτικές ομάδες και υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε εμβόλια μόνο για την επόμενη χρονιά, τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Τώρα το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΕΕ ερευνά την υπόθεση, αλλά “σκοντάφτει” στην Κομισιόν, η οποία αρνείται να παραχωρήσει το αρχείο προσωπικών μηνυμάτων που είχε ανταλλάξει η πρόεδρος της Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα διέγραψε.

Ερωτήματα ανακύπτουν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρόεδρος της Κομισιόν στο «κλείσιμο» μιας συμφωνίας για την οποία δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία της Ένωσης. Αντίθετα, υπήρξαν και εξωθεσμικές «συνεννοήσεις» σε κορυφαίο επίπεδο.

Το Ελεγκτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δημοσίευσε έκθεση, κατηγορώντας την Επιτροπή πως αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της προέδρου στις συνομιλίες. Η εποπτική αρχή του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της Ε.Ε. παρέκαμψε το «πρωτόκολλο» για να πετύχει τον Μάιο του 2021 μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική του φαρμάκου, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή μιας τρίτης σύμβασης για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τον Μάρτιο του 2021 είχαν προηγηθεί προκαταρκτικές συζητήσεις της Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν προσωπικά με τον Άλμπερτ Μπουρλά, οι οποίες κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας. Μιά προγραμματισμένη συνάντηση επιστημονικών συμβούλων, που οργανώθηκε για να συζητηθεί η στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για το 2022, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, επισημαίνει το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Η έλλειψη διαφάνειας ενισχύει την αντίληψη ότι η ΕΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της και αντίθετα δρα με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών, γράφει το Politico.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}