Γερμανία: Μία στις τρείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης

Γερμανία: Μία στις τρείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης

germania2000 600x314 1
72 / 100

Γερμανία: Οι αγωγοί… είναι κλειστοί με την πιο αληθινή έννοια της λέξης», είπε ο πρόεδρος του DIHK, Peter Adrian. Οι γερμανικές εταιρείες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα στην αγορά.

Αν δεν υπάρχει όμως ενέργεια, η γερμανική οικονομία απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό προειδοποιεί η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), σε μια δραματική έκκληση να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα. «Όλο και περισσότερες εταιρείες μας λένε ότι δεν έχουν πλέον σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου.

Οι αγωγοί… είναι κλειστοί με την πιο αληθινή έννοια της λέξης», είπε ο πρόεδρος του DIHK, Peter Adrian στο newsroom του RND. «Αλλά χωρίς ενέργεια, καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Στα ύψη οι τιμές

Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας έχουν φτάσει σε επίπεδο που απειλεί την ύπαρξη πολλών εταιρειών. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία χαρτιού υγείας Hakle κήρυξε πτώχευση, με τους ιδιοκτήτες να αναφέρουν ως πρωταρχικό παράγοντα το μη βιώσιμο κόστος ενέργειας και υλικών.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης, η οποία απαιτεί τεράστιες ποσότητες φθηνού φυσικού αερίου για να λειτουργήσει, μειώνει την παραγωγή και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Άλλοι τομείς, όπως η χημική παραγωγή, η γεωργία και η αυτοματοποίηση, αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου εμπόδια καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη.

Οι κραυγές για βοήθεια από την άλλοτε ακμάζουσα γερμανική οικονομία έρχονται τώρα από ηγέτες επιχειρήσεων, ενώσεις και καταναλωτές, με την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) να προειδοποιεί επίσης για ένα κύμα χρεοκοπιών λόγω του πληθωρισμού του ενεργειακού κόστους.

Μια νέα ανάλυση του BDI αναφέρει ότι αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για το 58% των εταιρειών και το 34% πιστεύει ότι η τρέχουσα κρίση αντιπροσωπεύει ζήτημα επιβίωσης.

Ούτε η Γερμανία αποτελεί εξαίρεση, με την προειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να δείχνει ότι έξι στις δέκα μεταποιητικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ορισμένες γερμανικές εταιρείες, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον, ισχυρίζονται ότι θέλουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Σχεδόν κάθε δέκατη εταιρεία έχει ήδη μειώσει ή και διακόψει την παραγωγή, ενώ κάθε τέταρτη εταιρεία εξετάζει ή ήδη να μεταφέρει μετοχές της εταιρείας ή μέρη παραγωγής και θέσεις εργασίας στο εξωτερικό όπου το κόστος είναι φθηνότερο από τη Γερμανία.

Κύμα αφερεγγυότητας

«Στις συναλλαγές, ένα κύμα αφερεγγυότητας κυλά προς εμάς λόγω της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Βιοτεχνών, Hans Peter Wollseifer, στην Rheinische Post. «Καθημερινά, λαμβάνουμε κλήσεις έκτακτης ανάγκης από εταιρείες που πρόκειται να σταματήσουν την παραγωγή επειδή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας».

Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού ήταν σοβαρή απειλή για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, η ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να είναι πολύ χειρότερη. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικοί τραπεζίτες περιορίζονται επίσης στις πολιτικές τους επιλογές.

Σε αντίθεση με την κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορούν πλέον να ρίξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο πρόβλημα, καθώς πιθανότατα θα επιδεινώσει πολύ τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, παρά τον κώδωνα του κινδύνου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μέχρι τώρα, η γερμανική οικονομία άντεξε παρά τις διάφορες οικονομικές απειλές.
Ο αριθμός των πτωχεύσεων παρέμεινε σταθερός τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Halle Institute for Economic Research (IWH).

«Παρά την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη σταδιακή κατάργηση της βοήθειας λόγω κορωνοϊού, η κατάσταση αφερεγγυότητας εξακολουθεί», δήλωσε ο ειδικός της IWH, Steffen Müller.

Τον Ιούνιο, 709 εταιρικές σχέσεις και εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τους προηγούμενους μήνες και στην πραγματικότητα σχεδόν ο ίδιος αριθμός με τον Ιούνιο του 2021.

Ωστόσο, στον ορίζοντα παραμένουν ισχυροί αντίθετοι άνεμοι, όπως αύξηση των επιτοκίων, των τιμών της ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}