H σωστή πλευρά της ιστορίας καταστρέφει και τη Μ.Βρετανία

H σωστή πλευρά της ιστορίας καταστρέφει και τη Μ.Βρετανία

λιρα
68 / 100

Βρετανία: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 έναντι του δολαρίου η βρετανική λίρα!

Η βρετανική λίρα (στερλίνα) υποχώρησε την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδά της έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, πιεζόμενη από το αρνητικότατες οικονομικές προοπτικές, αλλά και την πρωτοφανή δυναμική – το τελευταίο διάστημα – του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η Βρετανία παλεύει με διψήφιο πληθωρισμό και την προοπτική μιας μακράς συρρίκνωσης της οικονομίας της. Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) έχει προειδοποιήσει για ύφεση διάρκειας μεγαλύτερης του ενός έτους.

“Οι αγορές βρίσκουν ευκαιρία να κατακρημνίσουν τη βρετανική λίρα”, σημειώνει ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής έρευνας για το G-10 των μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων στην Credit Agricole.

Την τελευταία φορά που η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου ήταν τόσο χαμηλή ήταν όταν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υπέγραψαν την Συμφωνία του Plaza, η οποία είχε ως στόχο το αδυνάτισμα του νομίσματος των ΗΠΑ.

Η λίρα, εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος και του διευρυμένου εμπορικού ελλείμματος της Βρετανίας, έχει χάσει 15% της αξίας της το τρέχον έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από το 2016 τον περασμένο μήνα.

Η πίεση εντείνεται λόγω ανησυχιών για την οικονομική ατζέντα της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας. Τα σχέδιά της για αναθεώρηση της εντολής της BoE (δηλαδή των στόχων που πρέπει να επιτυγχάνει με την πολιτική της), αλλά και η πρώτη τόσο μεγάλη πληθωριστική πρόκληση για την βρετανική κεντρική τράπεζα από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της εντείνουν τις επενδυτικές ανησυχίες.

Ακόμη κι έτσι, η βρετανική λίρα παραμένει ισχυρότερη έναντι του ευρώ σε σχέση με την ισοτιμία τους στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Βρετανία: Στα 100 ευρώ μια μπριζόλα, 23 ευρώ μια μπύρα, λόγω ενεργειακής κρίσης

Τα καταστήματα εστίασης στη Βρετανία προειδοποιούν ότι θα πρέπει να χρεώνουν 100 ευρώ για μια μπριζόλα εάν μεταφέρουν το κόστος από τους λογαριασμούς ενέργειας στις τιμές των προϊόντων τους.

Υπό κατάρρευση βρίσκονται περισσότερες από 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βρετανία λόγω του αυξανόμενου κόστους. Ο Μάρτιν Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Rare Restaurants, καλεί τη νεοδιορισθείσα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρέμβει με ένα πακέτο στήριξης για να σώσει τις χιλιάδες επιχειρήσεις -και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας- από τη χρεοκοπία.

«Εμείς καταφέραμε να καθορίσουμε από νωρίς τις τιμές της ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν δεν το είχαμε, ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους στα 22 εστιατόριά μας θα είχε οδηγήσει σε πλήγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην κερδοφορία μας. Για να διατηρηθούν αυτά τα περιθώρια, θα σήμαινε ότι η τιμή της μπριζόλας θα πρέπει να τριπλασιαστεί σε πάνω από 100 ευρώ η μία», τονίζει ο Γουίλιαμς στην Telegraph.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα εστιατόρια σε όλο το εύρος του κλάδου δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμα και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυστυχώς θα καταρρεύσουν», προσθέτει ο Βρετανός επιχειρηματίας. Αυτή τη στιγμή, οι μπριζόλες από βόειο κρέας στα 22 εστιατόρια της αλυσίδας κυμαίνονται από 22 έως 65 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος.

Το κόστος ενέργειας στα εστιατόρια έχει πενταπλασιαστεί

Ενδεικτικό είναι ότι ένα εστιατόριο στο Winchester του Hampshire, που κατείχε, μάλιστα, αστέρι Michelin, αναγκάζεται να κλείσει λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Ντέιβιντ Νίκολσον, ιδιοκτήτης του δημοφιλούς εστιατορίου, δηλώνει στην Daily Mail ότι το κόστος ενέργειας έχει πενταπλασιαστεί από 23.000 ευρώ ετησίως σε 115.000 ευρώ.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες των οποίων φοβούνται ότι θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή της πίντας (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στη Βρετανία για τις draft μπύρες) στα 23 ευρώ ή να κλείσουν εντελώς αυτό τον χειμώνα.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}