Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Το μέγα δώρο για κέρδη μαμούθ από τις τράπεζες και οι τραπεζίτες-«περιστέρες»

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ: Το μέγα δώρο για κέρδη μαμούθ από τις τράπεζες και οι τραπεζίτες-«περιστέρες»

στουρναρας
70 / 100

Αύξηση επιτοκίων: Το ράλι των τραπεζών!

Γιατί έκαναν ράλι χθες οι ελληνικές τράπεζες;

Απλό.

Μετρήστε ότι από το 0 που ήταν τα επιτόκια του ευρώ μέχρι πριν από λίγους μήνες έως σήμερα που έχουν ανέλθει στο 1,25%.

Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια κέρδη περίπου 1 δισ. όταν θα ωριμάσει η αύξηση.

Σε όρους κερδοφορίας η ωρίμανση υπολογίζεται ετησιοποιημένη.

Έτσι λοιπόν σε συνδυασμό με το υψηλό ΑΕΠ του 7% δημιουργείται ένα εξαιρετικό επενδυτικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.

Σας θυμίζω ότι χθες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αύξησε τα επιτόκια από το 0,50% στο 1,25%, η Alpha  και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη πάνω από 4% , η Εθνική Τράπεζα με 3,2% και η Eurobank υψηλότερα 2%.

Αύξηση επιτοκίων: Tα «περιστέρια» της ΕΚΤ κατάπιαν τη γλώσσα τους

Τι συνέβη και όλοι εκείνοι οι κεντρικοί τραπεζίτες που τις τελευταίες ημέρες κήρυτταν υπέρ των λελογισμένων αυξήσεων στα επιτόκια, και την ώρα της χθεσινής ψηφοφορίας στην ΕΚΤ υπερψήφισαν την «επιθετική αύξηση» των επιτοκίων κατά 0,75%.

Μέσα στην ΕΚΤ συνυπάρχουν αρμονικά δύο στρατόπεδα.

Στο ένα ανήκουν οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών που λειτουργούν ως δορυφόροι της Γερμανικής Μπούντεσμπανκ.

Αυτοί αποκαλούνται «γεράκια» διότι είναι υπέρμαχοι της νομισματικής πρωτοκαθεδρίας, η οποία βάζει πρώτα και πάνω από όλα τον πληθωρισμό.

Στο άλλο το στρατόπεδο των Νοτίων, (σε αυτό ανήκει και ο ημέτερος Γιάννης Στουρνάρας) βρίσκονται οι πιο μετριοπαθείς Κεντρικοί Τραπεζίτες, οι οποίοι αποκαλούνται «περιστέρες».

Όπως αποκάλυψε λοιπόν χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, «γεράκια και περιστέρες» ομονόησαν και ομόφωνα αποφάσισαν το ποσοστό της αύξησης.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το τι μπορεί να «τρόμαξε» τους μετριοπαθείς κεντρικούς τραπεζίτες ώστε να συναινέσουν στην μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου στην ιστορία της ΕΚΤ.

Αν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση στην οικονομία να αρχίσουμε να ανησυχούμε από τώρα…

Για τους δανειολήπτες δεν ρωτάω διότι αυτοί ήδη άρχισαν να κλαίνε.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}