Αριάδνη Νούκα: Η αύξηση των επιτοκίων και το εκρηκτικό οικονομικό μείγμα θα φέρει νέα κόκκινα δάνεια

Αριάδνη Νούκα: Η αύξηση των επιτοκίων και το εκρηκτικό οικονομικό μείγμα θα φέρει νέα κόκκινα δάνεια

kokkina daneia
71 / 100

Τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων για τους δανειολήπτες εξηγεί με παραδείγματα η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, μιλώντας στο One. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κόκκινων δανείων και δίνει διεξόδους.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και οι προβλέψεις για περαιτέρω άνοδό τους, και μάλιστα δύο φορές μέχρι τα τέλη του έτους, δημιουργούν δυσμενές κλίμα για τους δανειολήπτες, σημείωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, φιλοξενούμενη στο One Νews Magazino.

Ήδη από τις δύο τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, έχει προκύψει αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των τόκων που καλούνται να πληρώσουν οι δανειολήπτες και επομένως της δόσης που καταβάλουν.

Για παράδειγμα σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 15 χρόνια, η μηνιαία δόση έχει αυξηθεί από 696 ευρώ σε 758 ευρώ. Αναλογικά σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια η δόση από 560 ευρώ αυξάνεται σε 600 ευρώ.

Εκτίναξη κόκκινων δανείων
Δεδομένου του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, από τα οποία μπορεί να απαλλάχθηκαν οι τράπεζες, αλλά όχι οι δανειολήπτες αφού ανέλαβαν τη διαχείριση τους τα funds, οι νέες αυξήσεις επιτοκίων θα οξύνουν το πρόβλημα, επισημαίνει η κυρία Νούκα.

Θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια. Ενδεικτικά του κινδύνου είναι τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από 1,5 μήνα περίπου, και αφορούν τις ρυθμίσεις δανείων που έγιναν το 2021, και στο πλαίσιο του «Προγράμματος Γέφυρα». Όπως προκύπτει, από τα δάνεια που ρυθμίστηκαν πέρυσι «κοκκίνισε» το 1 στα 3.

«Φανταστείτε τι θα συμβεί φέτος» τονίζει η κυρία Νούκα, με την άνοδο των επιτοκίων και κατ’ επέκταση της πίεσης που θα δεχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί αν μιλήσουμε για δάνεια ύψους 200.000 ευρώ, τότε η μηναία επιβάρυνση της δόσης αγγίζει τα 210 ευρώ.

Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την κοινωνία και την οικονομία, συμπληρώνεται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό με τις τιμές να εκτοξεύονται σε είδη πρώτης ανάγκης.

Για να κατανοήσει κανείς τις διαστάσεις του προβλήματος αρκεί να σκεφτεί ότι αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα εμπλέκονται στα κόκκινα δάνεια.

Καταλήγοντας η κυρία Νούκα προέτρεψε τους δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα που αναμένεται να προσφέρουν οι τράπεζες για μετατροπή δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}