Καταθέσεις: Την online σύνδεση της υπηρεσίας «πόθεν έσχες» με τα αρχεία των τραπεζών προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο της αλλαγής αυτής, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αποκτά άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών, από τα οποία θα αντλεί στοιχεία για την εξέλιξη των τραπεζικών καταθέσεων των προσώπων που είναι υπόχρεα υποβολής ετήσιων δηλώσεων.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων, αναγράφουν οι ίδιοι τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, και κατόπιν η Αρχή τα διασταυρώνει.
Ωστόσο το συγκεκριμένο σύστημα είχε σημαντικά κενά, όπως αποδείχτηκε πανηγυρικά στην υπόθεση του Γιώργου Τράγκα καθώς και πολιτικών προσώπων. Ειδικά στην περίπτωση του Γ. Τράγκα, δεν έγινε αντιληπτή έγκαιρα η αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσίας του, παρά μόνο μετά θάνατον.
Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την «περιττή ταλαιπωρία» συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης (π.χ. βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ., δεδομένου ότι πλέον όλα τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται αυτόματα σε αυτή, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με αποτέλεσμα ο υπόχρεος να αρκεί απλώς να συναινέσει για την υποβολή της.
Στα ηλεκτρονικά έντυπα του «πόθεν έσχες», πλέον θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων και των πιστωτικών καρτών, όπως άλλωστε συμβαίνει και τα ηλεκτρονικά των φορολογικών δηλώσεων.
Συγχρόνως, προβλέπεται εξορθολογισμός των ποινών, οι οποίες θα είναι πλέον ανάλογες του ποσού που υποκρύπτει κάθε παράβαση, σε αντίθεση με το υφιστάμενο καθεστώς, όπου για ήσσονος σημασίας παραβάσεις προβλέπονται δυσβάστακτες ποινές.
Επίσης, σήμερα, υπάρχουν 49 κατηγορίες υπόχρεων, υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», οι οποίες θα συμπτυχθούν σε 13 κατηγορίες υπόχρεων, διευκολύνοντας τη σχετική αναζήτηση και οριοθετώντας σαφέστερα την οικεία υποχρέωση.
Περισσότεροι έλεγχοι
Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη διαδικασία των δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα αυξήσουν σημαντικά τους ελέγχους των δηλώσεων.
Δηλαδή μετά την υποβολή, δεν θα αρχειοθετούνται, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά λόγω του πιο ευέλικτου συστήματος λειτουργίας, οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι.
Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αύξηση του αριθμού των κατ’ έτος ελεγχόμενων δηλώσεων, μέσω της εισαγωγής κριτηρίων που θέτει η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς και ελάχιστου ποσοστού (πλαφόν) ελεγχόμενων υποθέσεων.