Ακίνητα-Εφορία: Πρώτη φορά διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθέντων στην Εφορία και εκείνων που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο επίκεινται το φθινόπωρο, με τριπλό στόχο: την αποκάλυψη του «χαμένου ΕΝΦΙΑ», δηλαδή ακινήτων και εκτάσεων που δηλώθηκαν ή «τακτοποιήθηκαν» με άλλες διαδικασίες, αλλά ξέχασαν οι ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν στο Ε9, τον εντοπισμό «στόχων» για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων που κάποιοι κρύβουν, αν και χρωστούν πολλά, φορολόγηση ενοικίων αλλά και ορθή αποζημίωση ιδιοκτητών των οποίων η αποζημίωση COVID «κόλλησε» σε λάθη που έκαναν στις δηλώσεις οι ίδιοι ή άλλοι (συν)ιδιοκτήτες.
Φάνταζε σχεδόν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας έως πρόσφατα, όμως η ηλεκτρονική διασύνδεση του Κτηματολογίου με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι γεγονός. Λόγω πανδημίας και μόνον, πήρε αναβολή η μαζική διασταύρωση στοιχείων και δηλώσεων για 8 εκατομμύρια ακίνητα.
Αυτό πλέον θα συμβεί για πρώτη φορά φέτος, ως τα τέλη του έτους, προκειμένου να αποκαλυφθεί νέα φορολογητέα ύλη και από 1.1.2023 να επιβληθούν νέοι φόροι, που δεν εισπράττονταν ποτέ ως τώρα από χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΑΑΔΕ έχει ήδη διασυνδέσει ΑΦΜ ιδιοκτητών με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Μάλιστα πολλοί «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες έζησαν και την εμπειρία να λάβουν προσωπικά email από την ΑΑΔΕ, με τα οποία τους παρακινούσε να κάνουν δήλωση στο Κτηματολόγιο, (προ)ειδοποιώντας τους ότι από δική της διασταύρωση ξέρει πως έχουν δηλώσει ακίνητα στο Ε9 στις επίμαχες περιοχές, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει ακόμα στο Κτηματολόγιο!
Τώρα θα επιχειρήσει όμως και το αντίστροφο: αντλώντας πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, θα βλέπει πόσα ιδιοκτησιακά δικαιώματα -και σε ποιες περιοχές- έχουν όλοι οι φορολογούμενοι. Και αν έχουν δηλώσει λιγότερα στο Ε9, θα επιλέγονται για κλήση και παροχή εξηγήσεων. Αλλιώς μπορεί να επιβάλλεται πρόσθετος ΕΝΦΙΑ «οίκοθεν» με βάση όσα ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του.
Εξτρα έσοδα κάθε χρόνο
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως θα έχουν νέα μεγάλη αύξηση εσόδων από ΕΝΦΙΑ όταν γίνει αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων της χώρας. Τότε θα επανυπολογιστούν οι φόροι που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, δηλαδή ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, τεκμήρια, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, τέλη ακίνητης περιουσίας, δημοτικά τέλη κ.λπ.
Και για τους λογιστές επίσης, έχει καταντήσει ρουτίνα να προσθέτουν στο Ε9 των πελατών τους τα επιπλέον τετραγωνικά, βοηθητικούς ή κύριους χώρους και ό,τι άλλο ακίνητο είχε ξεχαστεί, αλλά δηλώθηκε την τελευταία δεκαετία σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομίες. Και αυτό επειδή όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες «θυμούνται» ή ανακαλύπτουν ακίνητα σε περιοχές όπου περνάει το Κτηματολόγιο ή όταν πλησιάζουν οι καταληκτικές διορίες για ρυθμίσεις ημιυπαίθριων χώρων και τακτοποιήσεως αυθαιρέτων.
Με… μεζούρα και συντεταγμένες GPS
Στο Κτηματολόγιο κάθε σπίτι ή αγροτεμάχιο αποκτά «ταυτότητα ακινήτου» με τεράστια ακρίβεια και γεωγραφικές συντεταγμένες που καταγράφονται σε δορυφορικούς χάρτες. Κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα οδηγεί έτσι σε έναν μοναδικό αριθμό που κρύβεται πίσω από τον ΑΦΜ του σημερινού ιδιοκτήτη, αλλά και κάθε επόμενου στο μέλλον.
Η «ταυτότητα» αυτή θα συνδέει το ακίνητο με την Εφορία, αλλά και τον ιδιοκτήτη του. Και ενώ ως πρόσφατα οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο γίνονταν με ρητή δέσμευση της αναδόχου πως τα στοιχεία δεν θα διατεθούν σε τρίτους (στο Δημόσιο εν προκειμένω) από την επιβολή του Μνημονίου και μετά αυτό παρακάμφθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Κτηματολόγιο Α.Ε. παρέχει στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται (π.χ. σε περιπτώσεις έρευνας υπόπτων για φοροδιαφυγή κ.λπ.), αλλά και στατιστικά ή άλλα δεδομένα που είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής.
Εκείνο που απασχολεί πάντως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι να μην έχουν λάθη (π.χ. στα τετραγωνικά ή στα δηλωθέντα δικαιώματα) τα προς διασταύρωση κτηματογραφικά δεδομένα που θα λάβει από την Κτηματολόγιο Α.Ε., για εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δεν ξεχνούν άλλωστε την τεράστια κοινωνική και πολιτική αναστάτωση που είχε ξεσπάσει πριν από σχεδόν 15 χρόνια, όταν ανακαλύφθηκαν λάθη στην επεξεργασία δηλώσεων Ε9 για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων – ΕΤΑΚ.