Έτοιμα να “σκάσουν” ρυθμισμένα δάνεια ύψους 20 δις

Έτοιμα να “σκάσουν” ρυθμισμένα δάνεια ύψους 20 δις

daneia
67 / 100

Τον κίνδυνο να “σκάσουν” δάνεια ύψους 20 δις ευρώ τα οποία έχουν ρυθμιστεί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οι τράπεζες καθώς επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση στην οικονομία διεθνώς και ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι ο τρέχων μήνας θα αποβεί καθοριστικός για το μέλλον καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα συμπιέζονται διαρκώς ενώ μισθοί και συντάξεις που στο παρελθόν θεωρούνταν ότι εξασφάλιζαν ένα επίπεδο ζωής , δεν φθάνουν σήμερα ούτε για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ναι μεν τα δανειακά χαρτοφυλάκια επέδειξαν ανθεκτικότητα το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά και τον Ιούλιο, με τις αθετήσεις πληρωμών να είναι μικρές αλλά φοβούνται ότι από τούδε και στο εξής θα υπάρξουν αθετήσεις πληρωμών με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά Κόκκινων Δανείων . Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το φθινόπωρο, προμηνύεται δύσκολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις , αφού επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα… βουνό υποχρεώσεων, όπως, για παράδειγμα, την πληρωμή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εξοφλείται σε 10 δόσεις – αρχής γενομένης από τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού είναι ανησυχητικά. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ετήσιο εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11,1% τον περασμένο Αύγουστο έναντι 11,3% τον Ιούλιο και 11,6 τον Ιούνιο. Παρά την επιβράδυνση, τα στοιχεία εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός είχε καθοριστεί στο 1,2%!

Οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς, τόσο στο διαθέσιμο εισόδημα, όσο και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων . Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά:
– το κόστος ενέργειας κατά 76%,
-το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%,
-το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%,
– το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

Περισσότερες από μία στις τρεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%), μάλιστα, δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%), με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις μικρότερες, με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών, επιχειρήσεις , αλλά και αυτές τις εστίασης. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα ως εξής:
-Το 16,6% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και το 15,5% προς την εφορία.
-Το 15,4% προς τις επιχειρήσεις ενέργειας, ενώ το 13,1% προς προμηθευτές.
-Το 12% προς τις τράπεζες .
-Το 11,5% προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων και το 10,2% προς το πρώην ΙΚΑ.

Επισημαίνεται πως τα ρυθμισμένα δάνεια αποτελούν σήμερα το 38% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να υπογραμμίζει το γεγονός ότι υψηλό ποσοστό αυτών εμφανίζει πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης. Το σύνολο των δανείων, στα οποία έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις (δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξυπηρετούνται κανονικά) ανέρχεται σε 15,3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}