Έρχεται εφαρμογή στα κινητά που θα εντοπίζει της “μαϊμού” αποδείξεις

Έρχεται εφαρμογή στα κινητά που θα εντοπίζει της “μαϊμού” αποδείξεις

kinito
65 / 100

Η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πώς θα λειτουργεί.

Μέσω ψηφιακής εφαρμογής την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Play Store και το App Store θα είναι εφικτό το σκανάρισμα του QR code της φορολογικής απόδειξης ώστε να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο την εγκυρότητά της. Μάλιστα αν βρεθεί ένδειξη παράβασης θα υπάρχει δυνατότητα ο χρήστης να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.

Στα τέλη του μήνα η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και σχετική καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι Έλληνες όσοι και οι ξένοι για τη νέα εφαρμογή που ενεργοποιείται.

Η απόφαση

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση η ΑΑΔΕ με στόχο την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και βελτίωση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η καμπάνια

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο των καταναλωτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, για τα δικαιώματά τους και για τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω, της νέας αυτής εφαρμογής, να λαμβάνουν πληροφόρηση για τη νομιμότητα ή μη της συναλλαγής που πραγματοποίησαν και να ενημερώνουν σχετικά τη Φορολογική Αρχή, προκειμένου να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης για τη νέα Εφαρμογή Ανάγνωσης QR Codes Αποδείξεων.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από το κινητό

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Παραβάσεις

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
  • Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
  • Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).

Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData του επιχειρηματία που εξέδωσε την απόδειξη. Σε περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι γνήσια ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}